Scrisoare deschisă ministrului francez de interne

Domnului Manuel Valls,
Ministru de Interne al Republicii Franceze

Domnule Ministru,

Recenta dumneavoastră declarație referitoare la problemele pe care romii le cauzează statului francez și comunităților franceze evoca, intr-adevăr, stilul diferit de viață al acestora. Înțeleg ca incompatibilitatea cu stilul de viață al francezilor este foarte clară drept pentru care foarte puțini romi ajung să se integreze în societatea franceză.

Recunoașterea acestei incompatibilității este o realitate care nu poate fi însă rezolvată printr-o politică simplistă, de genul repatrierii romilor in țările unde s-au născut și de unde provin. Oricum am privi lucrurile, indiferent de statul membru de origine romii sunt cetățeni europeni si, in aceasta calitate, se pot deplasa oricând si oriunde pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Ieri au fost în România, Bulgaria sau Ungaria, astăzi sunt in Franța și mâine pot fi în Luxemburg.

Domnule ministru, așa cum v-a transmis comisarul Reding, simpla ridicare din umeri nu conduce niciunde iar resemnarea neputincioasă nu este o soluție. Primesc deci cu bucurie informația cu privire la existența fondurilor europene de 50 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană vă încurajează să le cheltuiți în vederea incluziunii sociale. Nu știu câte eforturi a depus Franța pentru a-i integra pe acești cetățeni europeni, dar stiu eforturile depuse de țara mea, România, eforturi pe care nimeni nu le-a apreciat, considerând pe nedrept că lipsa de efecte echivalează cu lipsa de străduință. Eram, sincer, optimiști că Franța are metode mai bune si mai eficiente decât cele folosite de est-europeni și că veți reuși unde noi am eșuat.

In concluzie, închei prin a va spune ca incluziunea socială trebuie făcută în statul de reședință pe care romii și l-au ales in virtutea dreptului la liberă circulație și nu în statul de origine pe care, oricum, il vor părăsi imediat după ce Franța ii va „repatria”, pentru a se întoarce acolo unde se simt ei mai bine. Trebuie sa înțelegeți că, istoric, romii sunt o etnie nomadă care, așa cum s-a așezat în România cu o mie de ani în urmă, o parte dintre ei a decis acum, in aceeași manieră, să se așeze în Franța iar românii așteaptă cu speranță și nerăbdare să vadă nu acțiuni simpliste si inutile precum „repatrierea” ci decizii îndrăznețe și europene care să ducă la integrarea lor socială acolo unde doresc ei să locuiască, sa muncească, sa studieze.

Urându-vă succes în misiunea ce vă așteaptă
Cu deosebita stimă,

Sebastian Bodu,
Deputat PPE in Parlamentul European

Notă: Scrisoarea a fost remisă și Misiunii Franței pe lângă Uniunea Europeană

Reclame

5 Responses to “Scrisoare deschisă ministrului francez de interne”


 1. 1 Crina septembrie 26, 2013 la 11:35 AM

  excelenta scrisoare!

 2. 2 Dan septembrie 26, 2013 la 11:58 AM

  Superb.Toata admiratia mea pentru articol.

 3. 4 Alin Sauciuc septembrie 27, 2013 la 8:17 PM

  e o scrisoare pertinenta si la obiect, sint tare curios ce solutii gaseste statul francez si cred ca la fel de curiosi sunt multi ca de exemplu belgienii(si ei sint napaditi). Cred insa ca nu numai rrrrrromii reprezinta o problema, mai sunt si specimene de genul arabi si africani care la fel au trait in semisalbaticie(la cort si au bagat calu` in casa) si nu stiu sa se comporte civilizat

 4. 5 ion alexandru octombrie 6, 2013 la 5:32 PM

  romii,adica ŢIGANII,sunt o rasa spurcata si infecta,carora nu le place munca si scoala,infractori prin definitie.muncesc numai daca sta cineva cu biciul pe ei si le pune pistolul la ceafa!singurul loc pentru ei ar fi un lagar de concentrare sau un gulag,sa scapam o data de aceasta plaga a societatii! iar francezii si altii ca ei fac foarte bine ca-i iau la suturi si-i repatriaza!iar pt. cei „milosi”,le sugerez sa fie cinstiti in raspunsul la intrebarea ” daca copilul lor i-ar anunta ca se casatoreste cu o tiganca/un tigan,cum ar reactiona?”.de pe acum-aia care ar fi de acord sunt cretini!nu degeaba,poporul roman a facut proverbul”tiganul e tigan si-n ziua de Pasti”.are si poporul intelepciunea lui!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
septembrie 2013
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

 • 112,622 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: