Scrisoare deschisă președintelui Curtii de Conturi

Bucuresti, 07.08.2013

Către:​ Curtea de Conturi a României
În atenţia: domnului preşedinte Nicolae Văcăroiu

Stimate domnule Preşedinte,

În conformitate cu prevederile Constituţiei României, art. 140, care reglementează rolul şi atribuţiile Curţii de Conturi a României în exercitarea controlului asupra resurselor financiare ale statului şi sectorului public, precum şi în baza art. 1 alin. 1 și 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a României, vă rog sa examinați posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, direcţionate către Biserica Ortodoxă Română (BOR) in ultimii 5 ani cel puțin.

Motivul pentru care vă adresez această scrisoare deschisă, în calitate de europarlamentar, este acela că, potrivit relatărilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de către stat către BOR, in special pentru construcția de biserici, astfel încât, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4000 de lăcașe de cult, în condițiile in care s-au construit, în aceeași perioadă, 0 școli, 0 grădinițe și 0 spitale publice.

Având în vedere prezenta situație economico-socială, consider că este nu doar de competenţa Curţii de Conturi, dar și de bunul simț să se prezinte contribuabililor cât din impozitele lor au fost direcționate către BOR, fără să luăm in calcul, desigur, salariile preoților, ca bugetari. Cred ca cetățenii sunt indreptățiți sa știe cât din impozitele pe care ei le plătesc se duc către BOR, așa cum știu cum se folosesc banii publici de catre guvern, ministere, agenții, primării și alți ordonatori de credite. Este o simplă chestiune de informare iar tot ce este in legătura cu banul public trebuie să fie o informație publică. In acest context Curtea de Conturi este singura in măsură sa facă un astfel de calcul care apoi să fie livrat publicului in serviciul căruia Curtea se află, sub forma informației comprehensibile și exhaustive. În ceea ce privește modul cum BOR a folosit acești bani, consider că, deși nu este instituție publică, atâta vreme cât este finanțată și din bani publici, biserica va trebui și ea să prezinte publicului informații cu privire la modul cum a folosit acești bani. Nu este o chestiune de ingerință în modul cum BOR își gestionează patrimoniul ci doar o simplă cerere de informate cu privire la valorea sumelor primite, pe de-o parte și a destinației lor, pe de cealaltă parte, normală într-un stat european modern.

După prezentarea acestei informații, in speranța ca veți da curs acestei inițiative care se încadrează perfect in obiectul de activitate al Curții de Conturi a României și, deci, nu văd a exista motive administrative pentru a fi refuzată, îmi rezerv dreptul de a o prezenta în plenul Parlamentului European.

Cu deosebită consideraţie,

Sebastian BODU
Europarlamentar PPE

Reclame

18 Responses to “Scrisoare deschisă președintelui Curtii de Conturi”


 1. 1 Iordache Lucian august 7, 2013 la 9:33 AM

  Buna ziua
  Referitor la aceasta scrisoare care mie personal mi se pare ca abordeaza
  problema banilor foarte corect,doresc sa stiu daca sunt obligati sa va raspunda si in cat timp.Si ca o mica rugaminte ,atunci cand o sa aveti ceva scris de la Curtea de Conturi i-mi puteti spune si mie cam ce au zis ?.Va multumesc.

  • 2 sbodu august 7, 2013 la 10:06 AM

   Cu siguranță voi face publica informatia

   • 3 Virgiliu Streian mai 19, 2016 la 1:25 PM

    D-le EuroP, mi-ati sters un mesaj care vi l-am trimis. Revin: ce religie crestina aveti si de ce nu faceti si o scrisoare deschisa si asupra pensiilor nesimtine pe care parlamentarii Romaniei si le-au votat, unul din beneficiari fiind si dvs. ????

   • 4 sbodu mai 19, 2016 la 1:53 PM

    Religiile sunt: creștinismul, islamismul, budismul etc. Eu sunt creștin. Ortodox, dpdv al confesiunii. Iar dta esti incult. Si confuz. Eu nu mi-am votat nimic.

 2. 5 popescu minodora august 7, 2013 la 11:38 AM

  Pentru ca sunteti europarlamentar si pentru ca ma reprezentati si pe mine, cetatean roman, cred ca si eu am dreptul sa stiu care este religia dvs.
  CV-ul dvs. nu ofera detalii despre asta.Daca e sa fim transparenti, sa ne oferiti dvs., mai intai, un model de transparenta.

 3. 8 Ion august 7, 2013 la 12:11 PM

  Domnule
  s-au construit ‘4000 de biserici’ ca urmare a dorintei credinciosilor din parohii. uitati faptul ca in Ro, spre deosebire de occidentul ateizat si in curand islamizat ( cazuri de biserici transformate in birturi, discoteci, teatre sau moschei sunt arhicunoscute..) 87% din ‘public’ se declara ortodocsi platitori de taxe si impozite la ‘statul laic’.. nu am vazut o reactie a majoritatii privitor la ‘cheltuielile Bisericii..deci in numele cui faceti acest demers? in numele celor 0,2-0,5 % atei, probabil desigur aveti acest drept de a sesiza ‘organele statului’ dar nu in numele a ceva vag numit ‘public’ o puteti face in nume propriu , al alegatorilor dumneavoastra, al ASUR s.a.m.d…cat despre ‘scoli si spitale 0’ folositi o falsa analogie (vezi Doamne, din cauza constructiei unor biserici nu exista scoli si spitale..) in realitate nu exista scoli ca urmare a propagandei agresive din media (promovarea ‘valorilor occidentale’ precum planningul familial, avortul, accentul pus pe ‘cariera’ , incurajarea emigratiei, etc) avem natalitate negativa. degeaba construim scoli daca nu sunt copii, nu?
  ps. ‘imi rezerv dreptul de a o prezenta in plenul Parlamentului European’..desigur aveti si acest drept cum si eu am dreptul sa consider ‘prezentarea’ ca vechile ‘pare la Inalta Poarta’. doar vremurile se schimba, obiceiurile nu.

 4. 9 Mihai august 7, 2013 la 1:06 PM

  Excelenta initiativa D-le Bodu. Probabil ca daca BOR ar fi clasificata in Forbes 500 ar conduce detasat in Romania ca si profit anual sau cifra de afaceri. Suntem cu toti foarte curiosi ce o sa raspunda Curtea de Conturi

 5. 11 Virgiliu Streian mai 20, 2016 la 8:58 AM

  Din ce partid politic faceti parte ????

 6. 13 Virgiliu Streian mai 20, 2016 la 9:13 AM

  Si o recomandare: adresat petitia dvs. direct Curtii de Conturi. Sunteti un profesionist, si un om cult, trimis in Prlamentul European de un electorat cultivat si sunteti platit acolo din bani eropeni. Sunt sigur ca ati realizat faptul ca petitia dvs. nu are nicio valoare juridica ci doar un efect mediatic pentru electoratul cult pe care il reprezentati.

  • 14 sbodu mai 20, 2016 la 11:45 AM

   Are valoarea juridică a unei petiții. Adica de a expune o situatie. Curtea de conturi se sesizează conform legii. Sau se autosesizează, astfel ca vor verifica acest lucru in cadrul controlului de fond. Sau, cel putin, asa mi-au raspuns.


 1. 1 Sebastian Bodu noul meu erou Trackback pe august 7, 2013 la 12:44 PM
 2. 2 Educatia,cultura,arta,sport ,religie si …medicina!- RadioMetafora.ro Trackback pe august 8, 2013 la 5:39 AM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
august 2013
L M M J V S D
« iun.   sept. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

 • 112,622 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: