Care este rolul bisericii astazi?

către Înaltul Parinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Preafericirea Voastra,

Am aflat cu tristețe din presă de cazul posibilei evacuări a Colegiului Național ”Elena Cuza” din clădirea pe care Mitropolia Olteniei o are în proprietate. Această scrisoare este un apel pentru a reconsidera această decizie gresita atat fata de valorile creștinești pe care biserica le promovează, cat si fata de criza morala si, mai nou, financiara prin care trece tara noastra.

În contextul în care situația economică este în prezent foarte dificilă, ar fi firesc ca biserica să dea dovadă de intelepciune și să apere o instituție a cărei finalitate este viitorul copiilor noștri. Alăturarea numelui bisericii evacuarii unor elevi face, deopotrivă rău, atât familiilor afectate de o astfel de decizie cât și bisericii, ca institutie.

Prefericirea Voastra,

Cred ca acest caz disperat ar trebui sa reprezinte mai degraba un punct de reflexie si de cotitura in ceea ce priveste rolul Bisericii Ortodoxe Romane în societatea secolului XXI. Poate ca biserica ar trebui sa treaca de la simpla veghere asupra respectarii perceptelor morale si canonice la o atutudine de reala si profunda implicare sociala, in domenii unde ar putea avea un aport deloc de neglijat. Ma refer aici la educatie, asistenta medicala sau asistenta sociala. In cei 23 de ani de la revolutia din 1989 nu s-au construit, din fonduri publice nici un spital, nici o scoala, nici o gradinitia, nici un centru de asistenta sociala.

Prefericirea Voastra,

Sunt convins ca Biserica ar putea face mai mult, ca ar putea imbina propavaduirea cuvantului Domnului cu asistenta medicala, sociala sau cu educatia. Am putea avea, in loc de noi biserici sau chiar catedrale, edificii ale bisericii care sa desfasoare astfel de activitati, sub patronajul si in administrarea clericilor. In acest fel societatea isi mai poate rezolva din problemele grave cu care se confrunta, iar biserica ar veni mult mai aproape de enoriasi.

Ca jurist Înțeleg că situatia de la Craiova, cu care am inceput aceste randuri, este una reglementata de Codul Civil într-un raport juridic proprietar-chiriaș, însă m-as aștepta ca Biserica Ortodoxă Română să acționeze mai degrabă potrivit moralei crestine ale carei principii le promovează, decât ca un latifundiar care are de incasat arenda. Am convingerea că declarația purtătorului de cuvânt potrivit căreia Mitropolia Olteniei va lua și decizia evacuării în cazul în care nu se va achita chiria, este una pripită si insuficient cântărită, atâta vreme cât vorbim despre o scoala si nu despre un salon de infrumusetare ori hotel. Daca biserica si-ar reconsidera rolul intr-o societate aflata in continua degradare, ar putea, de exemplu, lua Colegiul ‘Elena Cuza’ sub auspiciile sale, ca si un inceput de colaborare intre biserica si stat. Acest lucru ar putea continua cu aparitia unor scoli, spitale sau centre de asistenta sociala patronate si administrate de biserica, in care educatia laica, respectiv asistenta medicala sau sociala sa se imbine cu educatia si grija crestina si unde parintii sa isi lase copiii in deplina siguranta, in cazul scolilor.

Preafericirea Voastra,

Rolul Bisericii în societate este unul care trimite la prețuire, ajutor social, solidaritate si, zic eu, implicare activa, iar evacuarea unei instituții de învățământ nu are nimic în comun cu niciuna dintre aceste valori.

Vă solicit cu tot respectul să reconsiderați acest caz, al Colegiului Național ”Elena Cuza”, cu toleranță creștinească si, mai ales, intelepciune.

In speranta ca aceste randuri scrise cu toata sinceritatea vor gasi ecoul potrivit, primiti va rog intreaga consideratie din partea subsemnatului.

Sebastian Bodu

1 Response to “Care este rolul bisericii astazi?”


  1. 1 Alexandru Nădăban Decembrie 18, 2012 la 2:02 PM

    Domnule Bodu,

    cred ca biserica si-a uitat chemarea in favoarea acumularii. Cum de statul n-a uitat de biserică şi o tot avantajează ca instituţie? Cîteodată mă tot întreb cum de se uită de legea secularizării averilor mănăstireşti a lui Cuza şi de răspunsul dat de Carol I ierarhilor care au refuzat compensaţia de 1 milion lei aur oferită de Cuza, dar au cerut compansaţii mai mari de la rege.

    Mi se pare ciudat că biserica nu se poate gîndi la binele patriei şi a enoriaşilor ei în timp ce slujeşte Cerul. De ce primează considerentele materiale în cazul unei instituţii spirituale mă depăşeşte.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Noiembrie 2012
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Blog Stats

  • 112,033 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: