Scapam de vize pentru Canada? (II)

Răspunzând printr-o declarație în plen unei întrebări inițiate de eurodeputatul Sebastian Bodu, în numele grupului Partidului Popular European, Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru afaceri interne, Cecila Malmstrom, consideră că vizele românilor pentru Canada ar putea fi ridicate până la sfârșitul anului, după accesul României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Întrebarea scrisă care a generat declarația Comisiei făcea referire la faptul că Parlamentul European ar putea respinge acordul de liber schimb UE-Canada dacă, până la data la care acesta va fi supus aprobării prin vot a legislativului comunitar, problema vizelor pentru cetățenii români, cehi și bulgari nu va fi rezolvată.

În dezbaterea parlamentară, Sebastian Bodu a susținut că „autoritățile canadiene au menținut până acum vizele pentru un motiv constant: rata ridicată a solicitărilor de azil venite din partea unor cetățeni est-europeni ajunși în Canada cu viză turistică (în marea lor majoritate aparținând unei anumite minorități).”

Că membru al Delegației interparlamentare UE-Canada, Sebastian Bodu a cerut în mod repetat oficialilor canadieni, inclusiv primului-ministru federal, modificarea procedurii de azil pentru cetățenii europeni, astfel încât abuzul constant față de această procedura să dispară. În urmă cu câteva luni, Canada a adoptat o nouă legislație privind imigrația, legislație prin care, pentru cetățenii statelor democratice, termenul de soluționare a cererii de azil a fost redus de la câțiva ani la câteva săptămâni. „Am sperat că, odată eliminată problemaazilanților abuzivi, Canada va renunța la vize, întrucât nu ar mai exista motive pentru menținerea acestora. Din păcate însă, constat cu regret că oficialii canadieni nu și-au schimbat deloc discursul în această chestiune, astfel încât ultima posibilitate de a modifica atitudinea lor este apelul la solidaritatea europeană”, a continuat Sebastian Bodu.

În a două jumătate a acestui an va intra spre aprobare în Parlament îndelung negociatul Acord de liber schimb UE-Canada, precum și un acord-cadru bilateral, niciunul dintre acestea nefăcând vreo referire concretă la eliminarea vizelor. Prin întrebarea adresată Comisiei, Sebastian Bodu și ceilalți inițiatori – printre care și Marian Jean Marinescu – au vrut să trimită un semnal puternic atât negociatorilor europeni, de a considera o prioritate problema vizelor, cât și guvernului canadian, astfel încât Parlamentul European să nu fie pus în situația de a respinge acordul de liber schimb pe motiv de inexistentă a unui regim de liberă circulație a persoanelor. „După cum se știe, Parlamentul European este foarte sensibil la probleme ce țin de drepturile omului, așa cum a dovedit-o de foarte multe ori în mod surprinzător pentru mulți. Iar în cazul acordului de liber schimb este evident că nu putem vorbi de libera circulație a bunurilor, capitalurilor și serviciilor în lipsa unei libere circulații a persoanelor”, a conchis Sebastian Bodu la finalul dezbaterii.

 

Atașat: întrebarea, cu dezbatere, care a fost trimisă și ambasadorului Canadei pe lângă Uniunea Europeană, spre a fi remisă guvernului canadian.  

2 Responses to “Scapam de vize pentru Canada? (II)”


 1. 1 KOSKO mai 29, 2012 la 11:04 PM

  NORMAL ASA AR TREBUII SA FIE.
  DACA UN CETATEAN CANADIAN VREA SA VINA IN ROMANIA,VINE FARA PROBLEME SI NU IL INTREABA NIMENI NIMIC,DAR UN ROMAN SA PLECE IN VIZITA LA RUDE IN CANADA II CERE SI PE MASA SI PE TASU SI TOT, NU TE LASA.
  IDEA CANADEI SA NU CUMVA SA VINA IN NUMAR MARE DE EMIGRANTI SI SA STATIONEZE FARA DOCUMENTE,GEN UE.DA INCEARCA, VEZI,GASESTE O SOLUTIE SA FACA CEVA.
  DAR MAS MIRA SA FIE ASA,ORICUM SUNTEM CODASI SI CATEII UNIUNI EUROPENE.FAC CE VOR CU NOI.

 2. 2 Robert Angelo mai 20, 2014 la 9:17 PM

  si sincer fiind acum… eu… vorbesc in mare… crede-ti ca toata europa o sa plece in canada? crede-ti ca romanii care muncesc in spania si sunt stabiliti acolo v-or pleca in canada? sincer… in orice tara din europa au majoritatea romanilor cetatenie… de ce nu au plecat toti? cand europa este asa de aproape? sincer mi se pare aberanta abordarea asta… eu unul as pleca in canada doar ca sa m-a insor… ca iubita este de acolo… si na… o groapa mare in fata mea este viza… nu cred ca romanii ar pleca in canada in valuri… majoritatea sunt in strainiatate si deja au cetatenii… spanioli.. italieni… francezi… etc… crede-ti ca isi lasa ei romania pentru canada sau traiul care este destul de bun in europa pt canada? minus 50 grade? nu se risca nimeni… mai ales cand au de mancare aici… da. este aberant… suntem tot oameni… avem si noi scursurile noastre… dar nici chiar asa… sa plece toata romania in canada… nici macar un sfer nu o sa plece…. ca majoritatea sunt in europa… cei care sunt in europa acum si au cetatenii de alte nationalitati pot pleca… de ce nu au plecat deja? pe bune… sunt lasat rece de aberatiile astea… sunt milioane de romani in europa… si si-au facut un rost in viata… noi care suntem aici suntem condamnati… nu vad ca se zbate multa lume sa plece in canada… suntem cativa… poate as vrea sa vad si eu niagara… dar nu sa locuiesc acolo… poate as vrea sa vad un meci de rugby sau cine stie ce … este pur si simplu aberant… pune-ti viza pt canada… si canadienii fac la fel… vin in europa… o viziteaza dar se duc la ei acasa… si romanii la fel. si italienii, francezii, spaniolii, moldovenii, doar cativa aleg traiul de acolo… restul vin acasa… ce aberatie cu viza asta… si mai ales ca un bilet costa 1500 euro… asta e ROMANIA… si europa… multumesc


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
mai 2012
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blog Stats

 • 115.525 hits

%d blogeri au apreciat: