Despre ANAF

Odata cu instalarea unui nou presedinte ANAF, institutia ar trebui profund reformata. In Odata cu instalarea unui nou presedinte ANAF, institutia ar trebui profund reformata. In primul rand Garda Financiara ar trebui desfiintata, ca un organism in mare parte corupt si lipsit de profesionalism, care aplica fara discernamant o lege proasta si caduca privind disciplina financiar-contabila a agentilor economici. Nu exista, din punctul de vedere al unui stat modern si care isi respecta contribuabilii, disciplina sau indisciplina financiar-contabila ci doar plata sau neplata taxelor si impozitelor, adica fiscalitate. Altfel spus, cata vreme inregistrarile contabile ale agentului economic nu au produs influente fiscale, statul nu a fost prejudiciat, deci nu ar avea motiv sa aplice amenzi. Din acest motiv Garda Financiara reprezinta un organism abuziv si vetust. Odata cu Garda Financiara ar trebui sa dispara si Politia Eonomica, un organism uitat de pe vremea Militiei fara alt obiect al muncii decat tot acela de a da amenzi inutile si fortate.

In al doilea rand, combaterea evaziunii fiscale ar trebui sa intre integral in atributiile fiscului, prin redesenarea Directiei Anti-Frauda Fiscala si popularea ei cu cei mai buni oameni, din punct de vedere profesional si moral. In acest fel s-ar asigura o coordonare mai buna activitatii de inspectie fiscala cu cea de depistare si instrumentare a cazurilor de evaziune. Cat priveste contrabanda -defininta ca trecerea ilegala a marfurilor peste frontiera – aceasta activitate ar reveni, dupa desfiintarea Garzii Financiare, exclusiv vamii.

In al treilea rand, sistemul fiscal-vamal – singurul care ar trebui sa ramana – ar trebui intarit prin continuarea informatizarii lui, lucru care ar usura nu numai colectarea de impozite ci si inspectia fiscala. Accizele ar trebui gestionate fie de vama, fie de fisc si nu cum se face acuma, jumate – jumate, astfel incat sa se asigure o administrare unitara si eficienta.

Nu in ultimul rand, Comisiile Fiscala si de Administrare Fiscala ar trebui reunite si facute functionale, pentru a da solutii contribuabililor care plang pe la usile MFP si ANAF pentru o interpretare pertinenta.

Sebastian V. Bodu
Member of the European Parliament
Vice-Chairman of the Committee on Legal Affairs

3 Responses to “Despre ANAF”


 1. 1 Ortansa Balaban aprilie 17, 2012 la 7:16 PM

  Domnule Bodu,ma intreb de cativa ani incoace de ce oamenii care au trecut pe la diverse institutii -in speta ANAF-ca sefi nu au reusit sa performeze,iar cand au trecut de cealalta parte a „baricadei”,au reusit sa performeze?Sunt cateva persoane care imi vin minte si care au fost fie in MFP fie in ANAF si care acum ocupa functii de varf in mediul privat dar nu au reusit NIMIC in finantele de stat.De ce?

  • 2 sbodu aprilie 17, 2012 la 7:32 PM

   Pt ca e f greu sa infrangi conservatorismul politic si rezistența administratiei. Eu am reușit sa fac unele schimbări, altele nu. Am încercat, m-am agitat pe informatizarea sistemului. Am încercat sa explic tuturor ca e o investiție buna, se va colecta mai mult la buget. Mi s-a răspuns ca sunt alte prioritati si ca, oricum, mă descurc bine cu colectarea. Apoi am încercat sa modific lrgislatia privind TVA pe tranzactiile imobiliare comerciale. Am făcut un proiect de OUG pe care l-am depus de doua ori la MFP, dar dl. Vlădescu l-a desconsiderat. Acum toți se judeca pe chestia asta …

 2. 3 Ortansa Balaban aprilie 18, 2012 la 6:40 AM

  Multumesc pentru raspuns,probabil ca toti cei care au incercat sa lupte pentru transparenta si progres au fost faultati la maxim.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
aprilie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

 • 115.419 hits

%d blogeri au apreciat: