DEspre fotbal si justitie

Saptamana care tocmai s-a incheiat a fost dominata mediatic de decizia de achitare a celor 8 “oameni din fotbal”. Regret hotararea instanţei data în dosarul transferurilor din fotbal. A fost un drum lung, de la demararea anchetei în urmă cu 6 ani pe vremea când conduceam ANAF si pana astazi. Am sperat ca aceasta munca deloc usoara, in care s-au pus cap la cap multe documente si inscrisuri semnate cei opt fost inculpati, va fi incununata de succes. Pentru prea mult timp fotbalul s-a considerat stat in stat iar cei implicati in transferurile frauduloase s-au comportat de parcă evaziunea fiscală era un drept câştigat. Din pacate instanta a considerat ca faptele nu exista, conform anuntului facut.

Am pornit personal ancheta ANAF cu privire la transferuri în 2006, pornind de la dezvaluirile din mass-media de specialitate, cei care au pornit acele anchete jurnalistice meritand parte din credit. Peste informatiile respective s-au suprapus si declaraţiile arogante ale lui Gigi Becali care se credea deaspra legii, judecatile lui de valoare fiind, pentru cei care il priveau, singurele cu forta juridica.

In ciuda scepticismului general, am perseverat şi am mers cu investigaţiile fiscale până la cluburile de fotbal din străinătate. La predarea mandatului de şef al ANAF, în 2007, înaintasem deja sesizări către DNA în ce priveşte marea evaziune fiscală din lumea transferurilor din fotbal, impreuna cu date concrete despre sumele reprezentand prejudiciul calculat ca diferenta dintre sumele real incasate si cele declarate. Vorbim de un prejudiciu de 13 milioane de dolari adus cluburilor, FRF şi statului român doar din 12 transferuri desfăşurate între 1999-2005. Sunt convins insa că aceste transferuri sunt doar vârful icebergului şi că evaziunea fiscală a fost un modus operandi obisnuit în lumea fotbalului.

Am apreciat, la momentul respectiv, disponibilitatea acelor cluburi straine care mi-au raspuns la cererea de informatii si nu am facut nici vreun repros celor care nu au apucat sa imi raspunda, dat fiind ca mandatul meu a si fost revocat intempestiv de catre premierul de la acea data, Calin Popescu-Tariceanu, dupa ce am criticat taxa de prima inmatriculare ca pe o incalcare a legislatiei comunitare, fapt confirmat ulterior de Comisia Europeana.

Consider că sentinţa dată astăzi în ce îi priveşte pe cei 8 “oameni de fotbal” din România este un semnal prost pentru ca acestia se vor putea consisdera in continuare imuni la sanctiune, profitand de suportul popular pentru cel mai iubit sport. Oamenii din fotbal ar trebui sa se supuna aceloraşi legi ca orice cetăţean român. Îmi exprim speranţa că apelurile înaintate la sentinţa de saptamana trecută vor fi rezolvate cu celeritate de justiţia din România, in spiritul si litera legii.

Reclame

0 Responses to “DEspre fotbal si justitie”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
aprilie 2012
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

  • 112,622 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: