Europa, incotro?

Dupa ce Grecia a primit finantare din partea Uniunii Europene (prin European Financial Stability Facility) de 110 mrd. euro, se afla azi cam in aceeasi situatie ca inainte de a primi aceasta suma uriasa. Principalii ministri de finante ai UE, intruniti saptamana trecuta la Luxemburg, au constatat cu tristete ca exista doar doua variante posibile: alocarea unei noi finantari Greciei (care déjà are un grad de indatorare de 145% din PIB, adica isi vor plati datoriile cam intr-o suta de ani) sau un hair-cut, adica taierea din principalul datoriilor statului elen catre creditorii sai privati (banci). Prima varianta este neagreata de Germania, care s-a saturat sa dea bani la toata lumea. A doua varianta inseamna, de fapt, faliment (procedura in care debitorul insolvent negociaza cu creditorii un plan de reorganizare in care acestia isi vad creantele diminuate drastic). Ambele variante au efecte asupra monedei euro. Efecte negative, evident.

In conditiile in care Irlanda pare sa urmeze aceeasi cale ca si Grecia iar Portugaliei i s-a refuzat initial (prin opozitia Finlandei) accesul la cei putin sub 100 mrd. dolari negociati cu EFSF, Europa se pare ca nu gaseste iesire din criza. Din aceasta noua criza, criza deficitelor bugetare. Toata lumea se afla acum cu ochii pe Spania care, fiind o economie mai mare decat Grecia, Irlanda si Portugalia la un loc, cantareste greu in balanta comunitara si, in special, in ceea ce priveste moneda unica. Ajungand aici, observam ca, pe fondul acestor crize bugetare, moneda euro s-a devalorizat puternic. Ce nu a facut criza financiara, cand euro nu a avut de suferit (spre deosebire de dolar), a facut criza deficitelor publice.

Spre ce se indreapta Europa? In Danemarca, Finlanda, Olanda si Ungaria, avem déjà guverne cu atitudini de extrema dreapta. Spatiul Schengen se clatina (Franta si Italia vrea masuri temporare de suspendare a libereri circulatii sub pretextul crizei refugiatilor nord-africani, Danemarca a reinstituit unilateral controlul la frontierele Schengen sub pretextul controlarii migratiei).

Avem (din decembrie 2009) Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare cu ultimul tren. Romania si Bulgaria au prins, probabil, ultimul tren spre Uniune. Valorile europene sunt puse sub semnul intrebarii in urma efectelor politicilor publice care au avut ca premise ca toate guvernele sunt responsabile ori ca bancile sunt responsabile. Ei bine, nu sunt. Moneda unica nu se poate sustine fara politici comune privind sanatatea finantelor publice. Spatiul Schengen cedeaza in fata tiganilor si nord-africanilor. Mai avem piata unica, adica piatra de temelie a Uniunii Europene mai veche de jumatate de secol iar multi se intreaba daca nu cumva am mers cu integrarea prea departe. Mult mai departe decat piata unica.

Nu vreau sa par euro-sceptic. Dar cred ca euro-optimismul a fost…prea optimist. Am considerat ca toti suntem la fel si uite ca nu suntem. Avem atitudini diferite fata de responsabilitate, integritate, incluziune sociala, legiferare sau respectarea legii. Din pacate insa, nu recunoastem public multe din lucrurile care nu merg, conform principiilor politically corectness-ului.

2 Responses to “Europa, incotro?”


  1. 1 sebastian bodu mai 20, 2011 la 10:14 AM

    Demisia lui DSK de la carma FMI face ca situatia din Grecia sa fie si mai complicata. DSK era un sustinator al restructurarii datoriei statului elen. Pe de alta parte, BCE este un oponent declarat al unei astfel de masuri.


  1. 1 Note sceptice: Europa Încotro? « Centrul de Informare Europeană Trackback pe iunie 3, 2011 la 9:16 AM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
mai 2011
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Blog Stats

  • 115.339 hits

%d blogeri au apreciat asta: