Impactul politicilor europene asupra mediului de afaceri din Romania

Importanţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din România şi deputatul în Parlamentul European Sebastian Bodu au participat astăzi, 14 martie a.c., la masa rotundă intitulată „Impactul politicilor europene asupra mediului de afaceri din România”.
Dezbaterea, organizată la iniţiativa lui Sebastian Bodu, a avut ca tematică generală adoptarea la Bruxelles a unor decizii cu impact relevant asupra mediului de afaceri românesc. La acest eveniment au participat 40 de oameni de afaceri din companii de top din domeniul bancar, din industria de farmaceutice, din industria alimentară, precum şi din industria tutunului.
Au fost prezente şi cele mai importante firme de audit financiar, case de avocatură cu renume, respectiv reprezentanţi ai notarilor publici. Economistul şef al BNR Valentin Lazea şi preşedintele ANEIR Mihai Ionescu s-au numărat, de asemenea, printre participanţi.
80% din legislaţia românească este redactată şi adoptată la Bruxelles – aceasta a fost principala premisă lansată de euro-deputatul Sebastian Bodu pentru iniţierea dialogului cu oamenii de afaceri din România. În context, a fost apreciată de majoritatea participanţilor iniţiativa lui Sebastian Bodu de creare a Grupului de Dialog Economic – o platformă de comunicare menită să conecteze mai eficient mediul de afaceri românesc la deciziile care se iau la Bruxelles.
„Am avut deocamdată un dialog general, dar am în plan şi un dialog mai aplicat cu fiecare dintre industriile importante din România. E important ca vocea oamenilor de afaceri de la noi să se audă la Bruxelles”, a declarat Sebastian Bodu.
  Acesta a arătat că există cazuri când legislaţia europeană ajută mediul de afaceri, mai ales atunci când legislaţia naţională lipseşte sau are lacune. „Avem de a face, însă, şi cu reversul medaliei în anumite situaţii în care Uniunea Europeană a supra-reglementat anumite domenii, generând costuri suplimentare companiilor pe care le conduceţi. Scopul nostru este ca situaţii de acest tip să fie cât mai puţine”, le-a transmis Sebastian Bodu participanţilor la masa rotundă.
 
În cadrul dezbaterii au fost semnalate subiecte, precum nevoia de a recunoaşte, la nivelul UE, certificatul de moştenitor notarial emis în România. „Există mai multe sisteme de emitere a certificatelor de moştenitor la nivel european, iar noi îl avem pe cel tipic fostului bloc socialist, de tip notarial. Este nevoie ca aceste documente să fie recunoscute în Europa”, a spus preşedintele Uniunii Notarilor din România, Viorel Mănescu. Euro-deputatul Sebastian Bodu a declarat că există deja un amendament depus în acest sens şi că, în ciuda opoziţiei Germaniei, care practică sistemul emiterii certificatelor prin intermediul instanţelor, are toate şansele să treacă.
Industria tutunului a ridicat problema lipsei de dialog cu partenerii europeni. Directorul corporate affairs al Philip Morris International, Andrei Vasilescu, a spus că este normală educaţia preventivă şi descurajarea consumului de tutun, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să distrugi companii care generează importante resurse la buget.
„Ideea potrivit căreia se impune eliminarea oricărui element de brand de pe pachetele de ţigări sau informaţii referitoare la tutunul pe care îl conţin este abuzivă. Iar faptul că UE îşi asumă cu atâta uşurinţă o recomandare a OMS privind blocarea oricărui dialog între companiile producătoare şi Guverne ar putea face ca peste numai câţiva ani să nu mai existăm”, a spus Andrei Vasilescu, care este de părere că inclusiv drepturile consumatorilor sunt lezate de absenţa oricăror informaţii privind produsul pe care îl utilizează.  Sebastian Bodu spune că implementarea unor astfel de reglementări ar leza fundamental dreptul la proprietate intelectuală. “Ştiu că cel mai greu lucru în afaceri este să construieşti un brand. Iar interzicerea utilizării respectivului brand lezează grav fundamentalul drept de proprietate intelectuală”.
Companiile de audit financiar prezente la dezbatere au reclamat tendinţa Uniunii Europene de a supra-reglementa acest domeniu. „Un exces de reglementare, în actualele condiţii, va conduce la fuga capitalului şi a creierelor. Uneori, bunele intenţii fac mai mult rău”, a spus managing partner PWC, Vasile Iuga.
Senior partner KPMG Şerban Toader a apreciat că la nivelul UE există tentaţia de a sancţiona cele mai importante patru companii de audit, indirect, prin supra-reglementarea domeniului. „Auditul are un rol vital pentru piaţa de capital, iar în România auditorii şi-au făcut treaba onest”, a spus Şerban Toader care a reamintit că 225.000 de persoane lucrează în cele mai mari 6 firme de audit la nivelul UE.
Preşedintele ANEIR Mihai Ionescu a afirmat că la nivelul exportatorilor şi importatorilor din România se simte acut nevoia unui dialog cu euro-deputaţii pentru că se confruntă cu mari probleme cu modul în care se transpune legislaţia europeană în cea românească.
 
Vorbind despre sistemul bancar din perspectiva crizei economice, economistul şef al BNR Valentin Lazea a spus că, din punctul său de vedere, se impun două mari măsuri la nivel european. Prima ar fi separarea activităţii comerciale a băncilor de cea de investiţii, iar cea de a doua ar fi limitarea bonusurilor manageriale şi tăierea dividendelor pentru acţionari în cazul acelor bănci care primesc ajutoare de stat. Economistul şef al BNR s-a declarat împotriva intenţiei UE de a aplica o taxă pe toate tranzacţiile financiare, părere împărtăşită de Sebastian Bodu. Euro-deputatul s-a exprimat, dealtfel, şi împotriva unui alt curent de opinie existent la nivelul UE – unificarea ratei de impozitare pe profit la 25% la nivelul întregii Uniunii Europene. „O astfel de măsură ar avantaja în mod clar ţările dezvoltate economic dar ar dezavantaja state precum România”, a declarat Sebastian Bodu.

Reclame

1 Response to “Impactul politicilor europene asupra mediului de afaceri din Romania”


  1. 1 sa martie 14, 2011 la 9:06 PM

    Doamne!! Nu mi vine sa cred cat de penibil este omul asta „bombonel” Adrian Nastase.Am postat pe blog la el la faptul ca i spunea lui Boc sa nu mai minta,cik.ca i creste nasul.Era vb cu benzina cu Petrom,privatizare etc.
    Dupa ce am vizualizat blogul si am vazut numai cuvinte de LAUDA la adresa lui Nastase nu mi a venit sa cred.M am hotarat si eu sa i raspund tupeistului asta Nastase,care trebuia sa se”frece” prin puscarii si i am explicat ca el a furat Romania,prin privatizarea Petrom,el era la guvernare,etc,lucruri decente,dar foarte la obiect si l am criticat.aici vroiam sa ajung.Pai ce a APARUT MESAJUL MEU??? NORMAL CA NU :)),asta cat a furat in opinia mea din …viitorul nostru al viitorului popor roman pur si simplu nu s a abtinut nici pe blog sa nu fure,sa dea public doar pe cei ce l lauda,nu mi vine sa cred cat de penibil poate sa fie ADRIAN NASTASE.
    Eu am scris doar 1 sg data la el pe blog si de vreo 3-4 ori aici.Ce e de apreciat la dvs este ca publicati tot si cand va critica,dar si cand va lauda si le explicati,cu pareri proprii si cu dovezi,nu cum banuiesc ca ar fi facut Nastase cu vrajeli.
    Asta v am scris ca vreau sa va felicit pentru curajul si bun simtul de a raspunde si la critici si evident de a le publica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
martie 2011
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blog Stats

  • 112,512 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: