Hai tigan, tigan, gypsy si gitan…canci!

REF: Sebastian Bodu, europarlamentar PDL: Salut faptul că Guvernul României a avizat favorabil proiectul legislativ al deputatului PDL Silviu Prigoană şi îi urez acestuia mult succes în demersul său. Sper ca acest lucru să se concretizeze într-o înlocuire totală a termenului de <rom> cu cel de <ţigan>, acesta din urmă fiind cel corect din punct de vedere istoric şi lingvistic. Adoptarea la nivel european şi, mai ales, acceptarea de către România acum 10 ani a termenului de <rom> a fost o greşeală pentru care astăzi plătim toţi, atât românii din România cât şi cei care şi-au făcut un trai onest în afara ei”

Vreau să menţionez că acest lucru mă va ajută în demersul meu de a impune schimbarea termenului de rom şi la nivel european. Problema cea mai mare este că această confuzie între <rom> şi <român> nu se produce în România ci în afara ei, de exemplu la nivelul cetăţenilor Statelor Membre UE, fapt care afectează românii şi România. Sper aşadar că înlocuirea termenului de <rom> cu cel de <ţigan> în actele oficiale ale României să îi convingă pe colegii mei europarlamentari că această înlocuire trebuie făcută şi în actele oficiale ale UE şi ale tuturor Statelor Membre.

Revenirea la termenul de „tigan” sau, măcar, găsirea altui termen decât „rom” este necesară pentru a clarifica o problemă de percepţie şi nu reprezintă în niciun fel o discriminare a acestei etnii. Mai mult, eliminarea confuziei care acum se produce în Europa între „român” şi „rom” este necesară atât românilor cât şi ţiganilor, a căror identitate, tradiţie şi cultură este indisolubil legată de cuvântul „ţigan”. De asemenea, revenirea la termenul de „ţigan” nu afectează în niciun fel derularea programelor de incluziune socială a ţiganilor şi nici intensificarea acestor programe, în cadrul unei strategii europene.

Dacă demersurile mele nu vor fi acceptate în Parlamentul European şi se va consideră că denumirea de <rom> este cea potrivită, voi depune un nou proiect de rezoluţie prin care voi cere ca termenul de <ţigan> să fie înlocuit cu cel de <rom> şi atunci când se menţionează orice operă artistică ce face parte din patrimoniul cultural european şi internaţional. Aşadar, voi propune să nu se mai spună, de exemplu Voievodul Ţiganilor ci Voievodul Romilor.

Din fericire, dacă iniţiativa colegului Prigoană va trece, noi aici vom spune  în continuare „Mica Ţiganiadă” celebrei melodii a celor de la Phoenix.

 

Reclame

0 Responses to “Hai tigan, tigan, gypsy si gitan…canci!”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
decembrie 2010
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog Stats

  • 112,606 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: