Europarlamentarii la raport

Institutul Qvorum a publicat al doilea raport al sau cu privire la activitatea anuala a europarlamentarilor romani.

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-11-1-7994536-0-raportul-europarlamentarii-raport.pdf

Iarasi, cica suntem varza. Ma uit atent la raport si vad ca stam bine la capitolul rapoarte, acestea fiind considerate ca si cele mai importante. Vad ca la prezenta avem cam 85%, care nu este una rea in nici uncaz. E mai putin, intr-adevar, decat 99%. Enervant este ca evaluatorii nostri practica in continuare diletantismul si devalmasia in analizarea activitatii noastre. O sa dau cateva exemple, mai ales in ceea ce ma priveste, ca stiu mai bine situatia 🙂

De exemplu, prezenta mea in plen este indicata ca fiind aprox. 85%. Ei bine, prezenta mea in plen este de 100%, asa cum am demonstrat cu documente oficiale emise de parlament, insa acest lucru nu a contat. Asta pentru ca documentele respective atestau prezenta mea la vot in plen (adica in zilele de marti, miercuri si joi) or luni seara este de asemenea zi de plen iar eu nu am fost prezent. Pai ce basca mea sa fac in plen daca nu este vot? Sa casc ochii pe pereti sau sa ascult interventiile cu durata de 1 min pe toate temele posibile pe lumea asta, luate copy-paste de pe Internet (pe care insasi raportul cu pricina le considera ca fiind apa de ploaie)? Sau sa fiu prezent la dezbaterile si voturile din comisia mea (Comisia Juridica), ale carei lucari se desfasoara…tot luni seara? Se pare ca singura modalitate de a rezolva (pentru la anul, desigur) aceasta problema, desi e intr-adevar mult mai important sa fiu prezent la mine in comisie, este sa trec totusi si pe la plen ca sa semnez de prezenta…Asta in loc sa faca o mentiune in raport, la capitolul prezenta in plen, din care sa reiasa ca Bodu a fost lunea la munca, doar ca a fost la lucrarile comisiei unde este vicepresedinte. Am inteles insa ca…nu exista o astfel de rubrica de mentiuni in formatul raportului. Tare! Adica in loc sa faca o rubrica (de parca ar fi trebuit sa modifice vreun program informatic cu costuri de milioane de euro) mai bine sa lase de inteles ca Bodu le cam chiuleste.

Apoi, inainte de a ne numara rapoartele, legislative sau nelegislative, avizele si opiniile (astea doua din urma vad ca le trateaza impreuna, desi nu sunt si ele de doua feluri: legislative si nelegislative: in primul caz se fac amendamente pe raportul comisiei fond si in al doilea se fac doar recomandari), ar trebui sa vada cum sta treaba in fiecare comisie. De exemplu, comisia mea (Comisia Juridica, JURI) este o comisie pe orizontala, care da mai mult avize si opinii altor comisii, precum Comisia Economica (ECON) sau cea de Piata Interna si Protectie a Consumatorului (IMCO). Foarte putine rapoarte sunt de fond. Asadar, daca nu prea sunt rapoarte de fond, de unde naiba sa iau eu unul? Evident ca nu pot lua decat ce se distribuie, si asta cu interventii (citeste persuasiune), din cauza ca rapoartele ca, de altfel si avizele si opiniile, sunt foarte putine, cam 6-7 la 3 luni. Iar astea se impart intre cei 22 de membri ai comisiei… Dar sunt foarte consistente si, daca cineva s-ar si pricepe cand analizeaza, ar vedea ca sunt si importante. In concluzie, evaluarea trebuia sa fie facuta intre membrii aceleiasi comisii, pt ca altfel comparam mere cu pere (in comisia LIBE, de exemplu, vin rapoarte pe banda rulanta; mai toate sunt insa nelegislative, spre deosebire de JURI unde aproape toate sunt legislative).

In al treilea rand, cine spune ca a fi raportor de fond e mai important decat a fi raportor de aviz? Sau ca raportorul principal e mai important decat raportorul din umbra? E o prostie! Importanta este ponderea grupului tau politic in parlament si abilitatea de a negocia cu ceilalti raportori desemnati de fiecare grup politic pe acelasi raport. Eu, de exemplu, am fost in primavara raportor din umbra de aviz pe raportul legislativ privind modificarea Directivei 112 privind TVA. Si, in aceasta calitate, eu am depus si mi-am introdus propriul amendament pe lista de vot a PPE (raportorii fiind cei care intocmesc lista de vot pentru propriul grup politic). Raportorul principal in cazul in speta la mine in comisie, pentru avizul respectiv era o nemtoaica de la ALDE (Liberali) si s-a opus amendamentului meu, adica a cerut vot negativ. Eu insa am negociat cu S&D (socialistii) si am obtinut votul lor pozitiv. Asadar PPE +S&D inseamna mai mult de 55% din voturi si mult mai mult decat ALDE (7%) si, deci, amendamentul a trecut, in pofida opozitiei raportorului principal. Mai departe, fiind aviz si nu opinie, a fost preluat si de comisia responsabila pe fond (ECON) si uite asa a ajuns lege in Buletinul Oficial al UE. Bineinteles ca raportul Qvorum nu mentioneaza acest lucru printre realizarile „memorabile” ale romanilor. Intr-adevar, sunt mai importante amaratele alea de rapoarte NELEGISLATIVE enumerate acolo decat, de exemplu, garantarea depozitelor populatiei in sistemul bancar (LEGISLATIV). Sau, ca sa imi duc ideea pana la capat (desi aici ma refer la raportul de evaluare de anul trecut), POSIBILITATEA IMM-urilor DE A PLATI TVA-ul LA INCASAREA FACTURII SI NU LA EMITEREA EI, conform formei modificate a Directivei 112 (LEGISLATIV).

Si, ultimul dar nu cel din urma, Comisia Juridica (JURI) este si comisie de interpretare a legislatiei comunitare, in care calitate formuleaza puncte de vedere catre presedintele parlamentului astfel incat acesta sa stie daca o actiune sau alta a Parlamentului in raport cu Comisia Europeana sau cu Consiliul este legala sau nu. Adica facem un fel de consultantie juridica a presedintiei. Pe langa asta, suntem si comisie de ridicare a imunitatii parlamentare. Desigur ca astea sunt atat de nesemnificative incat nu se mai oboseste nimeni sa le evalueze pentru ca, normal, nu exista o raspundere individuala ci una colectiva a Comisiei Juridice si poate ca Bodu, desi e vicepresedinte, mai bine sa chiuleasca decat sa isi aduca aportul, in calitate de fost avocat, la un punct de vedere dat unui presedinte care se bazeaza pe acel punct de vedere.

Reclame

0 Responses to “Europarlamentarii la raport”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
noiembrie 2010
L M M J V S D
« oct.   dec. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blog Stats

  • 112,606 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: