Scrisoare deschisa Presedintelui Frantei

Excelentei Sale,
Dl. Nicholas Sarkozy
Presedinte al Republicii Franceze

03.10.2010
Stimate Domnule Presedinte,

Am luat decizia de a vă adresa aceasta scrisoare deschisa ca urmare a recentelor evenimente in care au fost implicaţi o serie de membri ai minoritaţii rrome, români si bulgari, locuind in tabere mai mult sau mai puţin legale de pe teritoriul Franţei, evenimente care pot avea ca si consecinta declansarea procedurii de infringement fata de ţara Dumneavoastra. Respectivele evenimente au avut ca punct de plecare indignarea cetaţenilor francezi fata de prezenţa si, mai ales, activitaţile in care erau implicate multe dintre persoanele respective si au avut ca punct final – cel puţin pentru public – repatrierea câtorva sute dintre acestea.

As vrea sa stiţi ca ceea ce m-a determinat sa iau hotarârea, nu usoara, de a scrie Presedintelui Republicii Franceze nu are legatura cu deciziile de repatriere. Preocuparea mea sau, mai bine zis, temerea mea consta in faptul ca, in lumina mai multor afirmaţii facute de oficiali ai Guvernului Francez, precum si ca urmare a impresiei profund negative pe care o serie de cetaţeni români de etnie rroma au lasat-o si o lasa in tara Dumneavoastra, exista riscul real ca România sa rateze intrarea in spaţiul Schengen pe fondul unui vot negativ al catorva State Membre printre care si Franţa.

Domnule Presedinte, România a facut toate eforturile – tehnice, financiare si umane – pentru a indeplini condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, fiind perfect pregatita din toate aceste puncte de vedere, asa cum au aratat-o toate misiunile de evaluare de pana acum si cum o vor arata, cu siguranţa, si cele din noiembrie-decembrie (singurele care conteaza, in mod obiectiv, conform tratatelor in vigoare). De aceea o decizie negativa, bazata pe un vot dat „la cald”, ar fi nemeritata si injusta. Cele 20 de milioane de români care traiesc astazi in România plus cele 2 milioane care traiesc in Italia, Spania, Franta sau alte tari UE, muncind decent si perfect integraţi, nu merita sa suporte consecinţele acţiunilor câtorva mii care, trebuie sa stiţi, Domnule Presedinte, creeaza in ţarile lor de origine acelasi gen de probleme precum in Franţa, Italia ori alte ţari unde au ajuns cu mult inainte ca România sa fi devenit Stat Membru UE.

V-am ascultat, Domnule Presedinte, toate discursurile ţinute in plenul Parlamentului European atunci cand Franţa a deţinut presedinţia prin rotaţie a Consiliului. V-am admirat determinarea de a obţine rezultate legislative fundamentale in cele 6 luni de mandat in fruntea Consiliului. O astfel de determinare face deosebirea dintre un politician mare si un politician fara vocatie. O astfel de determinare face, de asemenea, deosebirea dintre un stat puternic si un stat marginal, inclusiv in interiorul UE. Mai mult, Franţa a fost intotdeauna sora mai mare a României. Toate deciziile politice cu incarcatura istorica pentru ţara mea au avut in spate sprijinul Franţei. De aceea indraznesc sa sper, Domnule Presedinte, ca determinarea Dvs. va funcţiona pentru a impinge lucrurile inainte in cadrul UE si nu pentru a da un vot de blam unei naţiuni care nu are alta vina decat aceea ca imparte aceeasi cetaţenie cu o minoritate etnica care, de secole, nu reuseste sa se integreze, in ciuda programelor derulate, a finanţarilor primite si a discriminarii pozitive de care beneficiaza in statul pe teritoriul caruia s-au asezat cu sute de ani inainte de a porni, astazi, catre alte destinaţii mai atractive.

In alta ordine de idei, Domnule Presedinte, greutatea de a integra social aceasta minoritate nu poate fi reprosata doar României, Bulgariei, Slovaciei, Ungariei ori altor tari unde exista ţigani. Asa cum am afirmat si in plenul Parlamentului European, recentele evenimente din Franţa (şi Italia) trebuie să amintească Europei că există o minoritate de 10-12 milioane de oameni, deja paneuropeană, cu probleme mari de incluziune sociala iar soluţia de a o ascunde în spatele graniţelor naţionale nu este cea castigatoare. Singura soluţie viabilă şi care poate da rezultate pe termen lung, cred eu, este una care presupune efortul comun european de integrare a acestei minorităţi. Si asta deoarece ţiganii exista, traiesc pe teritoriul UE si se deplaseaza liber dintr-un Stat Membru intr-altul. Aceasta este o realitate pe care nici o decizie de repatriere nu o poate acoperi decat parţial si temporar.

Apelul meu catre Dumneavoastră, Domnule Preşedinte, este să încercăm, la nivelul Uniunii Europene, să ne detaşăm de poziţii intransigente şi să încercăm să mergem inainte. Îmi exprim certitudinea că dialogul sincer si deschis va conduce la soluţii pentru integrarea unei minorităţi si nu la izolarea unui Stat Membru ori crearea de State Membre de categoria a doua fara ca apartenenţa la o astfel de categorie secunda sa le fie imputabila in vreun fel.

Cu convingerea ca acest apel nu a depasit limitele mesajului politic corect si pragmatic si ale diplomaţiei vă asigur, Domnule Preşedinte, de cea mai inalta consideraţie.

Sebastian V. Bodu
Deputat român in Parlamentul European

Reclame

16 Responses to “Scrisoare deschisa Presedintelui Frantei”


 1. 1 sebastian bodu octombrie 3, 2010 la 7:34 AM

  Scrisoarea va fi trimisa presedintiei Frantei prin intermediul ambasadorului francez in Regatul Belgiei

 2. 2 sebastian bodu octombrie 4, 2010 la 9:08 AM

  precizare: vazand comentarii pe varianta on-line a unor publicatii, tin sa spun faptul ca scrisoarea a fost scrisa de mine personal si nu de consilieri sau asistenti. e adevarat ca, inainte de a fi fost facuta publica, a fost vazuta si de altii pentru a lua un feedback, ceea ce e un lucru normal. anormal e cand nu te sfatuiesti cu nimeni si te crezi cel mai destept. infailibil.

 3. 3 Cosmin octombrie 8, 2010 la 9:11 PM

  rromi (eng. romani) – români. Atata timp cat porcaria asta va exista, si confuzia va exista, muuuult si prosper (ptr. tarile cu tigani care scapa de „faima”: gypsies land in favoarea României, alias Rromania, ca asta se urmareste).
  Ce parere aveti Dl Bodu?? oare se mai poate schimba termenul in TIGANI din nou,pentru ca deja degenereaza !!!

  • 4 sebastianbodu octombrie 9, 2010 la 7:43 AM

   asta incerc sa fac, sa schimb termenul. din pacate, nu am gasit pana acum prea multa sustinere. daca initiativa de acuma nu va avea succes (asta voi vedea in aprox. 2 saptamani, cat dureaza repartizarea ei catre comisia de specialitate), o voi promova prin toate celelalte mijloace parlamentare (mai am vreo doua la indemana).

   • 5 romlink octombrie 11, 2010 la 10:58 AM

    ar trebui sa abordati problemele cu responsabilitate (atat dvs. ca oficial cat si Statul) si nu sa aruncati gunoiul sub pres aventurandu-va sa promovati /sustineti masuri stupide vizand pseudo-probleme.

    utilizati fondurile care se investesc in dvs. in mod eficient, reprezentand interesele tuturor cetaenilor romani (adica si cei de etnie roma). dati dovada de responsabilitate!

   • 6 sebastianbodu octombrie 11, 2010 la 11:14 AM

    asta si fac. din pacate niciodata nu ii voi putea multumi pe toti.
    ce pentru unii reprezinta o problema, pentru altii reprezinta o „pseudo-problema”.
    asadar voi continua acest demers. deocamdata abia a inceput.

    pana una-alta sunt eurodeputatul roman cu cele mai multe rapoarte (finalizate sau aflate in lucru) in mandatul acesta (7) si cu amendamente pe aproape toate rapoartele colegilor mei.

 4. 7 Cosmin octombrie 13, 2010 la 9:02 PM

  Aratati-le „dobitocilor” la care nu gasiti sustinere ca daca ei cauta in dictionar : rromi (eng. romani) – români.Vreau sa va rog sa mai postati cum o sa decurga mai departe propunerea dvs. in sensul de a observa stadiul acestei propuneri. Vreau sa ne aratati capacitatea dvs de a convinge si ajunge la o sustinere cum spuneti,modalitati,care sa fie o reusita si nu sa ramansa la stadiu de „boom” pentru imagine
  Felicitari asupra initiativei !!

 5. 8 Gheorghe Sarau octombrie 18, 2010 la 12:33 PM

  Oregem,
  Tessek olvosni a rromak-rol! Miert mondod igy, hogy a nevuk cigany?
  Minden VIII. -os diak tudja, azt hogy ez csunya nev, ahogy, peldaul, , , !
  Ugy-e?
  Maganak nincs mas dolga?
  Dr. Gheorghe Sarau
  (egy az Oktatasi Miniszteriumbol)

 6. 9 Larisa Lacatus octombrie 18, 2010 la 1:51 PM

  Inainte de a face afirmatii, pentru a va asigura de credibilitate, verificati-va din cel putin trei surse; cel putin asta spune teoria, daca nu si etica dv.

  Proper noun

  Romani

  1.The name of a nomadic people, with origins in India, also known as Gypsies.

  2.The Indo-Aryan language of the Romani people or one of its subgroups (Roma, Sinti, Romanichal, etc), closely related to Hindi and Rajasthani.

  3.The plural of Romanus, Romans.

  Translations
  Roma

  Source: http://en.wiktionary.org/wiki/Romani

 7. 10 Canco octombrie 20, 2010 la 7:52 AM

  GHEORGHE SARAU (n. SEGARCEA VALE, jud. Teleorman), RRomii, India si limba rromani, Kriterion, Bucuresti, 1998, p. 30
  <>

  vezi si p. 23-32

  • 11 Canco octombrie 20, 2010 la 3:21 PM

   …Vekerdi Jozsef (1985, 31) avertizeaza cercetatorii ca in greaca medievala (bizantina), grafia corecta era atsinganoi si nu “athinganoi” (cum apare in manuscrisul de la Muntele Athos), “ceea ce semnifica faptul ca denumirea balcano-europeana a acestui grup etnic nu deriva de la numele grecesc al sectei athinganoi (“de neatins, intangibil” p.24). Este vorba doar de o asonanta a doua cuvinte diferite.”

 8. 13 Costi octombrie 26, 2010 la 1:36 PM

  Esti prea mic si gandesti prea marunt sa faci asemenea demersuri.No offence. Scrisoarea asta nu ma duce cu gandul decat la o singura expresie: „ass-kisser”-à baiser le cul, mon cher.

 9. 15 Costi octombrie 31, 2010 la 10:49 AM

  Sincer,acum,de ce faci demersul-demersurile astea?
  1.Nu poti dormi noaptea din cauza ca poporul roman o duce greu si simti nevoia sa faci ceva,ca doar pentru asta iti castigi painile?
  2.Vrei sa dea bine la imaginea ta in partid?
  3.Vrei sa apari la televizor si sa impresionezi pipite?
  Ma fascinezi…

  • 16 Sebastian Bodu noiembrie 1, 2010 la 3:16 AM

   @Costi
   Pt ca, daca pot sa fac ceva, de ce sa nu fac? Asa mic si marunt cum sunt eu in comparatie cu tine, cu Sarkozy sau cu alte persoane publice sau nu, fascinante sau nu. Sau ar trebui sa stau spectator, atat de fascinat de ceea ce se intampla in juriul meu incat sa contemplu detasat derularea unor evenimente care intra in atributiunile mele de politician? Dar probabil ca esti prea mic si gandesti prea marunt ca sa intelegi asta. Si atunci sigur trebuie sa fie ceva necurat in spatele oricarui demers… Fascinant, nu e asa?

   Dupa cum vezi, e un demers. Nu sunt mai multe. Cand va aparea inca unul (pe aceeasi tema), vei fi anuntat prin intermediul acestui blog. Probabil ai mentionat si pluralul pentru ca te astepti sa mai apara inca unul si sa ramai fascinat pentru mai mult timp. Deocamdata nu e cazul. Oricum, cratima dintre „demers” si „demersuri” nu are ce cauta acolo. Nu sunt doua cuvinte care se uneasca spre a forma un singur termen ci sunt doi termeni alternativi. Asadar trebuia, in loc de cratima, sa fie „/”, „sau” ori „respectiv”, dupa caz. Fascinanta limba romana, nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
octombrie 2010
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blog Stats

 • 112,512 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: