Cianură pentru viaţă (de Corina Dragotescu)

Parlamentul European a adoptat o moţiune privind interzicerea mineritului care utilizează cianuri. Mai pe scurt, e vorba de extracţia de aur şi, ca să fim şi mai precişi, e vorba de proiectul Roşia Montană, cel care pentru unii este mumă, iar pentru alţii este ciumă.

Personal, nu am ştiut ce părere să-mi fac despre acest proiect până când nu m-am dus la Roşia Montană să văd şi să înţeleg. Am văzut un piesaj frumos, ca în multe alte locuri din ţara asta, nişte munţi ca nişte muşuroaie de furnici, plini de galerii din care s-a extras aurul şi multă, multă lume săracă şi necăjită. Cu alte cuvinte, am văzut un loc mort, distrus nu de cianuri, ci de incapacitatea oamenilor şi de eternele lor dispute care i-au luat dreptul la o viaţă, oricare ar fi ea.

Cu riscul e a supăra mulţi ecologişti şi cu acela de a-mi atrage diverse critici, pot spune că m-ar bucura ca proiectul să devină, în sfârşit, realitate. În esenţă, canadienii vor să taie în felii, precum salamul, munţii aceia găuriţi şi să treacă fiecare felie prin procedeul de extragere a aurului. Care procedeu nu are cum să fie altfel decât cu cianură.

Am auzit până acum fel de fel de poveşti cu cianuri. Cum că va fi ca la Baia Mare, cum că vom muri respirând aerul, sau alte bazaconii. Precedentul Baia Mare nu are nimic de-a face cu proiectul Roşia Montană. La Baia Mare apa conţinea sute de miligrame de cianură la litru, în timp ce la Roşia ar urma să aibă 7 miligrame. Mai sunt şi alte aspecte tehnice pe care canadienii le-au calculat în aşa fel încât să nu existe nicio problemă, oricât de prost s-ar face exploatarea sau oricât de mult ciment ar fura românii la construirea digului de la iazul de decantare. A face o paralelă între cele Baia Mare şi Roşia Montană e ca şi cum am compara căruţa cu monoraiul.

Mi se pare o ipocrizie să spui că un munte găurit valorează mai mult decât bunăstarea pe care ar putea să ţi-o aducă măcar redevenţa din exploatarea aurului. Dacă lumea ar fi gândit doar în termeni emoţionali, trenul ar fi rămas doar pe hârtie, iar pe mare ne-am deplasa cu galere şi în ziua de azi.

Cât priveşte cianura, nu voi face decât o asociere foarte personală. Am fost bolnavă de cancer şi am fost tratată cu soluţii care, prost dozate, înseamnă otravă ucigaşă. Am avut încredere în medici şi m-am însănătoşit. La fel e şi cu cianura. E o otravă care în cantităţi mici poate folosi, iar în cantităţi mari poate ucide. Cred că discuţia despre Roşia ar trebui să se poarte în termeni care să se refere la garanţiile că totul va fi făcut ca la carte şi că pacientul va trăi sănătos, mult, şi bine. Altfel, nu ne mai rămâne decât să interzicem medicamentele otravă şi pentru pacienţi, că aşa ni se pare nouă că e mai moral.

Mai sunt importanţi oamenii din Roşia Montană?

Poate e păcat că suntem dotaţi cu mecanisme aproape inepuizabile (şi folositoare pentru noi) pentru a defula întâmplările dezagreabile.
Distanţa în timp şi spaţiu nu face altceva decât să menţină aceste mecanisme în funcţie. Tulburarea pe care o resimţim atunci când auzim că undeva sau altundeva în lume au murit oameni de foame este, întrucâtva, comparabilă cu moartea unui apropiat, a unui animal de companie care ne făcea plăcere sau chiar a unui peştişor auriu în acvariu, aşa cum spunea, într-unul dintre eseurile sale, cercetătorul Georg Klein.

Putem gândi cu tristeţe la toate aceste “întâmplări”, dar ele rămân totuşi dincolo de ecran. Nici pierderea vieţii din cauza foamei a unei mari mase de oameni, nici dispariţia unui animal drag nu ne poate sugera durerea pe care o simţim când un prieten apropiat sau aparţinător drag este expus unui act de violenţă sau când noi înşine ne confruntăm cu violenţa brutală. Am enumerat aceste exemple, cunoscute de fiecare dintre noi pe propria piele, pentru a putea sugera celor care se opun proiectului “Roşia Montană” să încerce un alt gen de raţionament.

Nu am să presupun, cum din ce în ce mai multă lume – din România, dar şi din Parlamentul European o face, deja -, că banii şi interesele unor (alte) ţări fac posibile atâtea proteste împotriva salvării acestei zone. Mă voi mulţumi să încerc a-i determina pe cei care militează sincer pentru interzicerea proiectului să-şi imagineze că ei înşişi ar avea părinţii sau bunicii trăitori în această zonă, după cum se ştie, una dintre cele mai sărace din România. Pe cei care sunt cumpăraţi deja sau au nevoie de mai multă notorietate la Bruxelles, cum presupun că sunt Laszlo Tökes, Daciana Sârbu, alături de comuniştii Tamara Liotard din Olanda Joao Fereira din Portugalia, cei care au iniţiat o moţiune ce propune interzicerea tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană, pe cei care sunt doar proşti îi înţeleg.

Nu acestora mă adresez. Nici acelora care nu sunt români şi încearcă să blocheze în ţara noastră o investiţie de miliarde de dolari. Cu siguranţă, o Românie săracă e mai vulnerabilă şi mai uşor de controlat. Mă adresez celor care sunt oneşti şi se mai pot gândi şi lua în calcul situaţia de astăzi a ţării care nu e, deloc, una uşoară. Suntem în plină criză, mii de firme şi-au închis porţile şi sărăcia îşi arată din ce în ce mai mult colţii. Poate că aş fi fost mai circumspect sau m-aş fi gândit mai mult la argumentele adversarilor (oneşti!) acestui proiect, care aduce bugetului ţării, doar în prima fază, suma de peste 7 (şapte) miliarde de euro, în condiţiile în care situaţia economică a României şi-ar fi permis să construiască un alt proiect pentru scoaterea din sărăcie a atâtor oameni muritori de foame care aşteaptă o soluţie în fiecare zi – şi au dreptate, fiindcă sunt cetăţeni ai acestei ţări.

Or, această soluţie nu va veni niciodată, nici de la organizaţiile de stânga, care fac jocurile de interese ale şefilor lor politici, nici de la tinerii beţivani care vin la Roşia Montană doar ca să cânte la chitară, să agaţe gagici, să se îmbete şi să vomite pe dealurile la poalele cărora sătenii mănâncă numai cartofi, ceapă şi câte un ou de la găinile din ogradă. Nici unul dintre aceşti “inamici” ai proiectului nu are soluţii pentru locuri de muncă, pentru colectarea de fonduri necesare prezervării patrimoniului, nici pentru foamea din fiecare gospodărie din zonă. Mă întreb, revenind, dacă onest fiind şi gândindu-te că, poate, semnătura ta face ca o mie de familii să nu aibă de mâncare pentru multă vreme de acum încolo, asta nu te va face să intri în pământ de ruşine?

Cu ce drept putem noi condamna, într-o Românie pe zi ce trece mai săracă, având zeci de milioane de euro datorii la FMI şi Uniunea Europeană, o zonă a propriei noastre ţări la încremenirea în sărăcie şi foame? Dacă membri ai familiei noastre sau prieteni buni s-ar afla în această situaţie fără viitor şi fără speranţă, cum ne-am uita în ochii acestora, ca semnatari ai protestelor împotriva singurei soluţii de viaţă pe care o au? Nu ştiu ce om normal al României va asuma un astfel de act de o maximă violenţă împotriva viitorului unei părţi a aceluiaşi popor? Căci nu există un act de o violenţă mai mare decât condamnarea în mod conştient, cinic şi perfid a unui grup de oameni la sărăcie, la lipsa accesului la educaţie şi, în fine, la un viitor onorabil în această viaţă.

22 Responses to “Cianură pentru viaţă (de Corina Dragotescu)”


 1. 1 Sebastian Bodu Mai 6, 2010 la 9:56 AM

  Eu propun sa se modifice terminologia si, in loc de cianuri, sa se spuna capsuni. „Exploatarea cu capsuni a zacamintelor de aur” suna mai bine si poate asa imiaginea publica a acestui proiect se va imbunatati.

  Daca nu, propun sa se interzica si exploatarea zacamintelor de petrol, pentru a evita expolzii accidentale (precum cea din Golful Mexic) sau provocate (precum cele din Kuweit), precum si producerea energiei nucleare, pentru a evita catastrofe precum cea de la Cernobil.

  De asemenea propun interzicerea industriei farmaceutice si de mase plastice, pentru ca si acestea se bazeaza pe cianuri.

  Si, daca nici asta nu se intampla propun, in loc de majorarea TVA, o taxa pe naivitate, ca sa acoperim deficitul bugetar.

  Asta pentru ca m-am saturat de e-mailuri de la persoane care nu au avut curiozitatea de a face o minima cercetare pe Internet pentru a vedea ca exploatarea miniera cu cianuri este o procedura LEGALA, ce face obiectul unei DIRECTIVE EUROPENE din 2006. Asadar acesta este un domeniu reglementat la nivel comunitar, la fel ca si cel al industriei farmaceutice, de exemplu. Pacat ca stiu unii sa foloseasca e-mailul insa nu si Explorer-ul.

  • 2 Dora Mai 6, 2010 la 11:05 AM

   Nu tot ce e legal e si sanatos, domnule.
   Iata o situatie reala care nu a avut sansa sa fie mediatizata la vremea potrivita si vedeti consecintele!
   Cind au venit americanii in orasul Victoria si au facut o fabrica pentru dedurizarea apei, au spus ca tehnologia e nepoluanta, ca nu e ca vremea lui Ceausescu, ca totul e sigur. Au facut toate demersurile legale si au construit repede fabrica, au aparut locuri de munca, salarii bune pentru oameni.
   Mergeti si stati o saptamina acolo, incognit-o, si vorbiti cu localnicii. Noaptea tirziu se elibereaza in atmosfera, gaze pe care nu cred ca vreti sa le inhalati, o parte din locuitori au plecat de buna voie din locurile de munca bine platite, ca sa isi salveze sanatatea. Si culmea e ca vin cei de la mediu si iau probe si ies in regula. Fiindca stiu cind si de unde sa le ia. Dar daca stai acolo, simti ca aerul e poluat, desi totul e in padure… Asa e si cu tehnologia cu cianuri. La inceput unii sint entuziasti ca vor avea bani, apoi, acei bani trebuie dati la doctori…
   Pina acum nu am facut decit sa devenim piata de desfacere pentru altii. Mincam chimicalele altora, nu va mai plac rosiile romanesti, va plac cele din Olanda? Acum vrem sa ne vindem si minereurile, sa ne distrugem natura sa facem turism in alta parte… Daca vreti sa ajutati Rosia Montana, ajutati turismul…nu exploatarea miniera…

   Aratati-mi si mie un link catre un studiu stiintific care descrie tehnologia de exploatare cu cianuri. Concret, cum se face exploatarea, ca ma convingeti ca nu e poluanta!

   Pina atunci, sa aveti o zi buna!

   • 3 sebastian bodu Mai 7, 2010 la 11:21 AM

    nu sunt inginer chimist de profesie, asa ca nu cred ca ar trebui sa ma apuc sa fac cercetari amanuntite asupra industriei respective. cred insa ca, atata vreme cat exista o directiva din 2001 (amendata in 2006), am un motiv suficient sa nu ma opun ca tehnologia sa fie aplicata si in Romania, atat vreme cat a fost si este aplicata in state membre UE precum Suedia, Finlanda, Spania, Portugalia, Grecia sau Bulgaria (si, daca nici nordicii nu sunt ecologisti, nu stiu cine altcineva mai e)

    am vazut ca exista dezbateri furtunoase asupra folosirii sau nu a energiei nucleare, datorita riscurilor pe care le implica tehnologia. evident, dezbateri pe forumuri straine, pt ca in Romania nu si-a pus nimeni problema sa inchidem centrala de la Cernavoda. si domeniul acesta este reglementat de UE si, deci, centrala de la Cernavoda functioneaza legal.

    cand legislatia europeana se va modifica in sensul interzicerii folosirii energiei nucleara sau in sensul interzicerii exploatarii aurului, atunci am sa respect aceasta decizie, pt am incredere ca ea a fost luata in cunostinta de cauza, in speta dupa o evaluare stiintifica facuta foarte atent, cu specialisti si nu cu profani in ale chimiei, precum subsemnatul.

   • 4 Ramona Iunie 27, 2013 la 10:00 AM

    „viitor onorabil”suna cam ceausist…ca sa faca sa un spirit de gluma!
    Pentru cei care nu cred in efectele devastatorare ale unor astfel de exploatari, documentati-va despre comuna Geamanu si felul cum a iesit nu numai de pe harta, ci si din istorie…si nu e singura, din pacate….
    Nu se pot face astfel de analogii,cum ca cianura ar fi un lucru bun- poate doar metaforic.
    Eu, de pilda, nu cred ca strainilor le pasa de valorile noastre , de frumusetea locurilor, incat sa dozeze aceste substante toxice- ei vor doar sa profite- doar traim intr-o societate a consumului( daca au fost in stare sa stramute mortii din cimitir )!
    Ideea cu locurile de munca e un pretext bun pentru naivi- si chiar daca ar fi asa, merita oare sa ne vindem asa ieftin? din pacate, sintagma „Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta” este si va ramane valabila.
    Sa ne gandim totusi la consecinte inainte de a face afirmatii care se vor documentate!
    Intr-adevar, zona ar putea fi salvata prin turism, si nu prin poluare si otrava!

 2. 5 stefan andras Mai 6, 2010 la 11:01 AM

  D-le Bodu,

  Legalitatea exploatarii miniere cu cianuri este doar un aspect, un pretext, proverbialul fir de pai de care se agata inecatul. Legile sunt facute de un grup restrans oameni (=parlamentari), si nu intotdeauna corespund cu ce e mai sanatos si avantajos pentru indivizi si comunitati – ele mai degraba reflecta „greutatea” anumitor interese. Legile pot fi facute si desfacute. Deci, sa lasam legalitatea deoparte – in cazul dvs nu este un argument viabil.

  Cat despre „interzicerea exploatarii… din Golful Mexic” – se pare ca sunteti in acord cu opinia publica americana… De cateva zile acolo se vehiculeaza deja in mod serios aceasta idee a interzicerii… Va sfatuiesc si pe dvs. sa folositi Explorer-ul … printre altele, si ca sa vedeti cate tari europene au adoptat energia nucleara (sau mai degraba, cate au refuzat sa o adopte).

  Cu stima

  S.A.

 3. 6 stefan andras Mai 6, 2010 la 11:28 AM

  C.D. scrie: „…Pe cei care sunt cumpăraţi deja sau au nevoie de mai multă notorietate la Bruxelles, cum presupun că sunt Laszlo Tökes, Daciana Sârbu,…”

  Amuzant, opozantii proiectului sunt „cumparati”, pe cand sustinatorii sunt interesati numai in promovarea bunastarii localnicilor… asa da, patriotism !!!

  C.D. scrie: „Cred că discuţia despre Roşia ar trebui să se poarte în termeni care să se refere la garanţiile că totul va fi făcut ca la carte şi că pacientul va trăi sănătos, mult, şi bine.”

  Tocmai aici e baiul, draga Corina – cunoscand coruptia din Romania, si modul in care RMGC a actionat pana acum, aceste garantii nu exista si nu vor exista. Iar acest „ca la carte” sunt practic vorbe goale – British Petroleum a facut totul „ca la carte” in Golful Mexic, si acum uite unde au ajuns !!! Nu raspicat cianurilor !!!

  • 7 sebastian bodu Mai 7, 2010 la 7:13 AM

   @stefan andras
   daca nu putem sa respectam o directiva europeana, atunci inseamna ca suntem degeaba in UE. daca pornim de la premisa asta, atunc stingem lumina si plecam toti in germania, ca aici orice se face este prost (asta nu inseamna ca totul este bine, dar nici nu pot fi de acord cu argumentul respectiv)

   cat priveste argintii, si despre noi, sustinatorii proiectului, se sune la fel: ca suntem cumparati. cand, in 1990, strigam „Jos Iliescu” in Piata Universitatii, auzeam aceeasi placa

 4. 8 Onuava Mai 6, 2010 la 8:48 PM

  Ma apucasem sa scriu un raspuns destul de elaborat si l-am sters…stiti ce? Mi-am dat seama ca nu meritati raspuns…Dar o sa spun doar atat…va rog frumos sa propuneti si o taxa pe incompetenta…sa fie cam 50% din veniturile unui europarlamentar…venituri nu salarii ca e o diferenta…si asa sigur o sa scoatem tara din criza…va zic eu!

  • 9 sebastian bodu Mai 7, 2010 la 7:20 AM

   raportul meu de activitate pe un an de zile se afla la ONG-urile si jurnalistii care monitorizeaza activitatea noastra.

   din pacate, oricat ar fi de incompetent un europarlamentar (sau parlamentar), el are niste voturi in spate, deci are un mandat de reprezentare. reprezinta interesele celor care l-au votat. si um votantii nu sunt toti la fel, exista europarlamentari (romani) care nu vin decat 3 zile pe luna la parlament insa salariul si-l iau intreg, ca „asa e-n tenis”, mandatul e mandat.

  • 10 Mihaela Dejeu Mai 7, 2010 la 8:51 AM

   Mi-am permis sa va citez intr-un mail adresat personal d-lui Bodu in calitatea sa de europarlamentar! Asta pentru ca sunt intru totul de acord. Pot sa completez doar „venituri licite sau ilicite”. Atat. Sanatate si speranta!

  • 11 sebastian bodu Mai 7, 2010 la 11:29 AM

   @onuava
   am mai mult de 8 clase, cred ca as putea sa inteleg un text argumentat.

   eu am invocat legalitatea (europeana) a unui demers. daca cineva are alta opinie, foarte bine, dar cred ar trebui facut „efortul” de a fi expusa argumentat, nu cu chestii de genul „nu merita”. adica noi suntem destepti si restul sunt prosti, nu merita sa imi bat capul sa conving un prost, chit ca prostul ala a ajuns in Parlamentul European. Mai mult, daca a ajuns acolo inseamna ca e prost de-a dreptul, caci politician = corupt, ticalos, nenorocit, imbuibat si, evident, prost.

   • 12 Onuava Mai 9, 2010 la 5:03 PM

    Domnule Bodu,

    Eu nu v-am improscat cu toate invectivele mentionate de dvs. si nici nu am de gand. Si eu am pretentia ca ma ridic deasupra altor oameni cu o intelegere sa zicem mai limitata. Dar sa stiti ca din oamenii aceia cu 8 clase despre care vorbiti sunt foarte multi care nu si-au pierdut demnitatea si coloana vertebrala. As vrea sa pot spune acest lucru si despre majoritatea politicienilor romani. Si daca ma astept la ceva de la tinerii politicieni de azi, ma astept sa se ridice la randul lor deasupra meschinariilor si jocurilor murdare din politica si sa faca ceva bun pentru tara asta, sa gandeasca lucrurile atat cu mintea cat si cu sufletul…

    Cat despre argumente, cred ca precedentul vorbeste de la sine… Din pacate eu nu mai cred in capacitatea statului roman si nici al U.E de a ramane impartiali in problema Rosia Montana pentru ca, haideti sa fim seriosi, pe lumea asta aproape orice si aproape oricine poate fi cumparat cu bani. Pe hartie toate sunt bune si frumoase, totul pare ok, dar stiti cum e cu practica… Parerea mea nu este cea a unui specialist ci a unui simplu observator al unor evenimente contemporane. Sper insa din tot sufletul ca peste niste ani sa-mi dau seama ca eu NU am avut dreptate ci dvs. si sustinatorii proiectului Rosia Montana Gold Corporation.

    In rest va urez toate cele bune si sa va pastrati verticalitatea (asta in cazul in care nu ati pierdut-o deja).

    O seara buna!

 5. 13 Mihaela Dejeu Mai 7, 2010 la 9:09 AM

  Buna ziua domnule Bodu!
  1. Inteleg acum ca dvs. NU trebuia sa va multumesc pentru ca ati votat rezolutia in forma initiala. Imi retrag oficial multumirile.
  2. Va multumesc in schimb pentru link-uk trimis care m-a adus aici – e bine sa stim unde trebuie sa ne indreptam eforturile si care ne sunt opozantii.
  3. Dupa studierea comentariilor dvs. la articolul d-nei Corina Dragotescu (care in paranteza fie spus cred ca ar putea sa studieze mai in detaliu implicatiile poluarii mediului asupra sanatatii noastre a tuturor inainte sa se bucure atat de mult de taierea felii si apoi spalarea cu cianuri a muntilor Apuseni si a tuturor apelor freatice ce ii strabat) tin neaparat sa va aduc aminte un comentariu:
  „daca nu putem sa respectam o directiva europeana, atunci inseamna ca suntem degeaba in UE. daca pornim de la premisa asta, atunc stingem lumina si plecam toti in germania, ca aici orice se face este prost”

  Sper ca macar lucrurile care le scrieti personal negru pe alb sa le respectati.
  Va doresc „succesuri” si daca se poate in Germania!

  Cu atata consideratie cat meritati,

  • 14 sebastian bodu Mai 7, 2010 la 11:38 AM

   @mihaela dejeu

   asta cu „e bine sa stim cine ne sunt opozantii” s-a folosit de multe ori. de exemplu, prin anii ’39-’41 de unii cu camasa verde cu diagonala apoi, prin anii ’45-’55 de unii cu basca. mai aproape de zilele noastre, de unul cu costum alb si ochelari de soare cat juma’ de fata, purtati in sala de sedinta a parlamentului.

   mai urma ceva de genul: o sa va aflam si adresa si scoala unde invata copiii, ca sa vedeti ca nu e bine sa va puneti cu noi. noi care detinem adevarul absolut si trebuia sa ii starpim pe cei care nu sunt cu noi.

   multumesc pentru urare, mai ales ca deja m-am obisnit cu ea, deoarece vine de la oameni care nu au imaginatie nici macar in zona „urarilor”.

   • 15 Mihaela Dejeu Mai 7, 2010 la 12:06 PM

    Buna ziua din nou domunule Bodu,

    Imi pare rau ca am auzit de numele dvs. si cred as fi fost mai inteleapta sa NU fac nici un fel de comentarii pe acest blog. Din pacate m-am nascut incapatanata si cred ca asa o sa mor – sper ca nu prea curand. Prin urmare insist sa cred ca fiecare dialog poate aduce ceva bun. Raspund deci parerilor dvs. cu rabdare si fara pasiune:
    1. Faptul ca „e bine sa stim cine ne sunt opozantii” v-a dus cu gandul numai la extremistii de stanga si de dreapta de jumatate de secol incoace ma face sa cred ca in loc sa judecati fiecare speta in parte va vine mai usor sa ne incadrati la extremisti si sa va spalati pe maini. NU ma consider o extremista si ma simt ofensata de aceasta insotire. Daca imi doresc foarte mult ca aurul de la Rosia Montana sa ajunga mai mult in visteria acestei tari decat in buzunarele RMGC si tuturor acelora care ii sprijina si asta intr-un moment (sper nu prea indepartat) din viitor, care sa permita utilizarea in exploatare a unor tehnologii mai putin toxice decat aceea cu cianuri.
    2. Amenintarile nu imi stau in caracter si am fost tinta lor de suficient de multe ori ca sa nu-mi treaca prin cap sa le proliferez eu. Si oricum cred ca ponoasele greselilor la fel ca si laurii pentru meritele proprii nu trebuie sa fie extinse asupra apartinatorilor – fie ei familei, prieteni, colaboratori.
    3. Urarea de a pleca din tara mea (cred ca la asta v-ati referit cand m-ati apreciat ca fiind lipsita de imaginatie) o reinoiesc si acum – este o urare care imi face placere sa o fac tuturor care eu consider ca aduc Romaniei mai mult rau decat bine.

 6. 16 sebastian bodu Mai 7, 2010 la 3:23 PM

  @mihaela dejeu

  Domnisoara,

  Si eu sunt, din pacate, incapatanat, asa ca insist:
  1. exprimarea Dvs. suna f. prost, aduce a amenintare
  2. nu exista „visteria tarii”, asta e o sintagma PRM-ista. Exista rezerva de aur a bancii centrale (BNR), care are un cu totul alt mod de constituire si tine de niste mecanisme monetare si valutare. Asadar nu exista decat firme care sa exploateze minereul. Aceste firme pot avea capital de stat sau privat. Atat cel de stat cat si cel privat poate poate fi romanesc sau strain. Asta are capital privat strain. Daca ar fi avut capital privat romanesc, tot aia era. Din pacate nu exista in Romania cineva cu o forta financiara atat de mare, cu experienta in extragerea aurului si cu disponibilitatea de a investi cateva sute de milioane de euro pe care sa si-i recupereze, conform unu business plan, dupa mai multi ani. Daca Dvs. ati fi aflat de vreuna, as fi aflat si eu si altii. Cat priveste capitalul de stat romanesc, nici asta nu exista si, chiar daca ar fi existat, eu personal as fi de parare ca statul trebuie sa se retraga doin tot ce inseamna economie, inclusiv din exploatarea zacamintelor (asa cum e in orice tara capitalista)
  3. Nu ma refeream la Germania, ci la „succesuri”. In orice caz, ultima replica, cea cu plecarea din tara („imi face placere sa o fac tuturor care eu consider
  ca aduc Romaniei mai mult rau decat bine”) imi intareste convingerea ca faceti parte din acea categorie care nu accepta ca exista si pareri contrare si, drept urmare, toti cei cu astfel de pareri sunt rai si trebuie scapat de ei. Nu prin impuscare (noroc ca suntem in secolul XXI si in UE), ci prin expulzare. Exact gandirea maniheista de care va ziceam.

  Eu va doresc succese in demersul Dvs. de a va sustine pararile insa va comunic, in calitate de deputat in PE si Vicepresedinte al Comisiei Juridice a acestui for, ca executivul european (Comisia) a anuntat ca nu va tine cont de resolutia votata ieri (care nu are valoare juridica) si nu va interzice exploatarile aurifere, ba mai mult, nu isi va modifica Directiva decat daca acest lucru va fi necesar in urma unui studiu de evaluare realizat de specialisti (nu de mine si nici de Dvs) in 2012.

 7. 17 ralu Mai 10, 2010 la 6:53 AM

  Domnule Bodu, daca tot v-ati facut cabinet de europarlamentar la Constanta, poate faceti si dumneavoastra cunoscut pe blog lucrul asta. Eventual sa faceti o sectiune dedicata cabinetului din orasul dumneavoastra natal. Fiti mai transparent, asta va va ajuta in cariera! Si creati si o adresa de mail unde sa va scrie lumea, ca nu ar strica sa mai cititi niste mailuri de la oameni. Va multumesc

 8. 18 acidwidlisets Mai 20, 2010 la 3:53 AM

  Just want to say what a great blog you got here!
  I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

  Thumbs up, and keep it going!

  Cheers
  Christian, Satellite Direct Tv

 9. 19 luminita dumitrache Iulie 2, 2010 la 6:04 PM

  buna ziua,
  incredibil !!!
  glumind se pare ca nu mai e valabil”parul lung si mintea scurta”
  in cazul dvs si al corinei dragotescu ,cu riscul sa fiu acuzata de lipsa de suflet , lungimea parului e direct proportionala cu -iertati cacofonia-calitatea gandirii.
  pe scurt ganditi marunt,adica dupa o aritmetica de curs primar ,va bazati prea mult pe faptul ca Directive europene ,care insa in Romania se aplica monstruos si va pot da exemple cu carul.
  daca tot va arde sa sustineti proiecte Nationale- ca dimensiune ,eficienta si importanta-de ce nu sustineti realizarea canalului Siret-Baragan care acum e mai actual ca oricind si ne-ar scuti de inundatii in moldova si ar iriga Baraganul!!!
  SAU AICI nu are cine sa faca „LOBBY”??? ADICA SA IASA CU MALAIUL!!!
  Nu intentionez sa jignesc pe nimeni dar mai aveam o speranta legata de personalitati ca dvs.
  Dar mi-am pierdut si aceasta speranta

  • 20 sebastianbodu Iulie 4, 2010 la 1:16 PM

   Undeva, prin anii ’90-’91 luam bani de la taranisti ca sa strig „Jos Iliescu”. Dolari. Acum se pare ca iau euro de la lobbisti. Intr-adevar, lobby-ul este important (si, pt stiinta Dvs., la nivel UE este permis si reglementat) pt a se face cunoscute lucruri care, altfel, nu ai cum sa le cunosti (cum e, de exemplu, canaul respectiv de care n-am auzit. Bineinteles, din cauza ca sunt un ignorant interesat doar de malari: euro, dolari etc. Lei nu, ca se duce dracu’ leul).

   Ieri am vazut un benner in Parcul Herastrau. Scrisa pe fond verde, trona intrebarea daca vrem sa ne dam aurul la altii sau sa facem turism pt noi. Si alte reclame si actiuni ale unor ONG-uri, ONG-uri care fac aceste lucruri, toate, doar din motive sincere de compatimire aurului sau a turismului romanesc care, apropos, e semi-mort iar la Rosia Montana, ca si in alte locuri fara potential, nu va fi niciodata turism. Doar ca suna bine: natura, verdeata, brazi, hai sa facem turism. Cati oare stiu ca, pt a putea face turism, e nevoie de mult mai mult. Poate cei care au iesit din casa doar ca sa se duca pana la Padurea Baneasa. Sau alte locuri bune de picknic si unde lasa in urma lor tone de pet-uri, hartii slinoase si conserve dar care, altfel, sunt foarte nationalisti si tin la aurul lor, chit ca zace in pamant fara a fi exploatat. Pt informarea Dvs., eu sunt politician, ma implic in astfel de proiecte prin fisa postului si sunt platit pt asta (in speta, de catre Parlamentul European, in calitate de deputat). Oficial, la vedere, in declaratia de avere. ONG-urile nu dau socoteala nimanui ce proiecte sustin si pe cati bani.

   • 21 sebastianbodu Iulie 4, 2010 la 1:30 PM

    Nu ma pot abtine sa nu spun cat de mult ma enerveaza cand cineva tine sa iti arunce in fata acuza ca, daca sustii ceva in care el sau ea nu crede sau ceva despre care are o alta parere, cu siguranta ca tu ai fost cumparat ca sa ai respectiva pozitie. Nu mai conteaza nici logica, nici activitatea ta in care ai aratat ca ai avut pe mana bugetul unei tari intregi si ai aceeasi avere, totul se pierde in fata irefutabilitatii argumentului ca numai banii te pot motiva, daca esti politician. In rest, toti sunt cinstiti, competenti, dezinteresati, bine-intentionati si prezinta cea mai mare incredere si asta nu se poate schimba.

 10. 22 BARBESCU Iulie 18, 2010 la 8:55 AM

  MA CORINA TU DECE NU TE LINISTESTI. MA REFER LA ATITUDINE. NIMENI NU ZICE SA NU CRITICI DAR SA O FACI CORECT. SE VEDE DELA DISTANTA CA FACI EMISIUNI TENDENTIOASE. NU TI-A AJUNS PRIN CE AI TRECUT .EU ZIC SA ITI REANALIZEZI COMPORTAMENTUL. TE ROG AFISAZA NR DE TELEFON UNDE POTI FI CONTACTATA.ASTA NUMAI DACA ESTI CORECTA


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Mai 2010
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blog Stats

 • 112,033 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: