Impozitul pe avere. A fost odata unul pe nume Mugurel…

Un oarecare domn Mugurel Surupaceanu, deputat PSD, a venit cu o “geniala” initiativa legislativa, facuta probabil pe genunchi, in timp ce astepta sa i se faca plinul de benzina la SUV. Ei bine, dl. Mugurel s-a gandit sa impoziteze averile mai mari de 500.000 de euro. Trecand peste handicapurile legii chiar si prin raportare la alte legislatii similare (impozitarea averii brute, adica si a datoriilor, excluderea tilurilor de participare si a conturilor bancare si concentrarea pe imobile, tablouri si bijuterii), initiativa d-lui Mugurel este absolute anacronica, d.p.d.v. fiscal si de-a dreptul stupida d.p.d.v. administrativ-fiscal.

Am sa fac cateva scurte consideratii pe care dl. Mugurel le poate citi si care ii vor tine loc de documentarea pe care trebuia sa o faca inainte de a deschide gura in public, dar nu a facut-o. De fapt, la drept vorbind, cand seful tau de partid poarta porecla de prostanac fara sa ii pese nici macar dupa ce si-a transformat respectiva porecla in renume, ce mai poti sa ii spui unui biet truditor pe mosia prostanacului.

Asadar, ziceam de consideratii. Tehnice, ca politice am facut mai sus 🙂

1. Tendinta actuala nu este de a introduce un astfel de impozit, cum sugereaza dl. deputat PSD Mugurel Surupaceanu, ci de eliminare a lui, pe principiul ca impunerea trebuie facuta cat mai aproape de sursa, de momentul realizarii venitului si nu atunci cand el se transforma in avere;

2. Asadar se merge acum pe renuntarea la un astfel de impozit, lucru facut de Germania, Austria, Danemarca (1997), Finlanda, Islanda si Luxemburg (2006), Suedia (2007) si Spania (2008); Rusia nu a avut si nici nu va avea asa ceva, mai ales ca nu se “pupa” de nici o culoare cu cota unica a Federatiei Ruse.

3. Au ramas, in momentul actual doar 5 state in lume care aplica un astfel de impozit: Franta, Elvetia, Norvegia, Grecia si India. In celelalte state (cu exceptia celor de mai sus si care l-au eliminat) nu a existat niciodata;

4. In afara Indiei, unde nu cunosc cum functioneaza sistemul, celelalte 4 state aplica un impozit pe averea neta, adica din active se scad pasivele, nu cum vrea dl. Mugurel Surupaceanu, sa impoziteze si datoriile.

O astfel de masura este de-a dreptul hilara chiar si pentru socialistii europeni (Spania are inca, de exemplu, guvern socialist), atat din cauza faptului ca nu duce catre o protectie sociala, asa cum crede dl. Mugurel Surupaceanu impreuna cu dl. MIrcea Geoana, ci din contra, pentru ca se ajunge la o deteriorare a finantelor publice.

Aceasta pentru ca:

1. Masura duce automat la pierderea unor sume importante de bani de catre stat prin emigrarea capitalului catre alte tari (de exemplu, un studiu a aratat ca Franta castiga cam 2,6 mrd. EUR/an si a pierdut prin exod de capital cca. 125 mrd. EUR din 1998 si pana azi). Acesta este primul mare motiv pentru care a fost eliminat din tarile enumerate, existand o diferenta majora intre situatia de la sfarsitul anilor ’70, cand el a fost introdus, si perioada actuala, caracterizata printr-o inalta mobilitate a capitalului;

2. Sumele incasate ar fi oricum destul de reduse, avand in vedere numarul relativ mic, raportat la nr. total al populatiei, de familii cu averi de peste 500.000 EUR (un astefl de impozit a existat, dupa cum ati observat, in state bogate, in general germanice si nordice, filozofia lui fiind aceea de a se aplica unui numar mare de contribuabili instariti). In Franta, ca sa dau un exemplu de tara care ii place mult d-lui Surupaceanu, ponderea veniturilor colectate la buget in urma acestui impozit, din total venituri, este doar de 1,5%. Oare in Romania cat ar fi?

3. Masura este pro-ciclica, ducand la ingroparea segmentului imobiliar cand acum se incearca mentinerea lui in viata, cu perfuzii (vezi programul prima casa);

4. Ultimul contra-argument dar nu cel din urma: cheltuielile de administrare ar fi mult prea mari, disporoportionat de mari in comparatie atat cu costurile administrarii oricaror alte tipuri de impozit, cat si cu veniturile fiscale (mici) obtinute. Si acesta este al doilea mare motiv pt care statele bogate au renuntat la el. Daca noi am introduce acum un impozit in afara sistemului actual agregat de taxe si impozite am avea declaratii de impunere care trebuie completate, depuse si procesate, calculate deducerile si exceptiile, toate acestea presupunand un nou sistem informatic si o noua baza de date, personal ce trebuie instruit, contribuabili care trebuie informati prin campanii publice, costuri cu evaluari ale bunurilor, anchete si investigatii fiscale specifice.

Imi pare rau, dar nu suntem in feudalism cand boierul se trezea dimineata cu o noua taxa in minte si a doua zi perceptorul se ducea din poarta in poarta sa colecteze fie taxa, fie vaca sau oaia din curtea omului (fara nici o aluzie la un faimos proprietar neaos de oi si de terenuri, pe care l-a lovit brusc o dorinta aprinsa de a plati impozite fara numar-fara numar).

Daca o astfel de initiativa ar fi fost insotita de un studiu de impact, s-ar releva toate aceste aspecte. Si va dau doua exemple in acest sens:

1. In Olanda s-a realizat in anii ’80 un astfel de studiu (cand in Europa erau la putere guverne socialiste, ca acuma nu prea mai sunt) care a aratat ca, din punct de vedere al administrarii fiscale, un cost al impozitului pe avere e de 5 ori mai mare decat costul administrarii impozitului pe venit.

2. In Franta un studiu a aratat ca valoarea agregata a costurilor de administrare este egala cu valoarea venitului minim garantat, mai ales ca ele au fost introduse simultan.

In concluzie, initiativa d-lui Surupaceanu este, pe cat de populista, pe atat de improvizata. De altfel, specialist in astfel de propuneri este seful d-lui Mugurel, dl. Mirciulica care, acum cateva zile, la dezbaterea bugetului, cerea reducerea CAS-ului, masura care se bate cap in cap cu instituirea unui nou impozit pe avere (“taxa de solidaritate”).

Daca stimabilii mei colegi social-democrati vor protectie sociala (nu ca le-ar pasa de pensionari, dar da bine la cei naivi si cu uz de stamplia de vot), le pot spune ca aceasta se face prin subventii directe: pentru alimente, energie si nu prin reduceri de TVA la anumite produse sau prin majorari de taxe si impozite. Sau ar putea dl. Mugurei si colegii sai sa ii propuna d-lui Mircea Geoana sa ofere unor persoane cu venituri reduse, din banii care le-au ramas dupa campanie (eventual din ce a pus de-o parte soacra partidului), o excursie in Caraibe impreuna cu presedintele PSD. Iar d-lui Crin Antonescu de la PNL sa ii transmita ca, intr-adevar, PSD tine la cota unica si crede in caracterul pro-ciclic al majorarii sau inventarii unor impozite in perioada de severa recesiune economica. Insa doar pana sar groapa (pe care nu au sarit-o ca, asa e-n tenis).

P.S. Imi aduc aminte ca, dupa ce alt geniu al finantelor publice, fost ministru al Sanatatii „si-a tras” prin 2006 taxa pe viciu, ne-am chinuit la ANAF vreo trei luni cum sa facem sa administram noul impozit instituit printr-o lege speciala, adoptata prin asumarea raspunderii guvernului. Varianta gasita a fost acela de a include taxa in acciza si a se administra (evidentia si colecta) impreuna cu aceasta. Iar d-l Eugen Nicolaescu (caci despre el e vorba) se batea cu caramida in piept ca introducerea a fost un succes, pentu ca se colecteaza in proportie de 100%. Pai da, daca era prinsa in acciza si nu oricum, ci „deasupra” ei, adica se stingea cu prioritate, ceea ce a dus evident la o scadere a colectarii accizei. Adica ce a castigat bugetul Ministerului Sanatatii (caci taxa avea destinatie speciala) a pierdut bugetul statului.

P.P.S. Dl. Surupaceanu zicea ieri la TV ca nu vrea lege separata ci vrea o modificare la Codul Fiscal. Dar codul ce e, nu tot o lege? (L. nr. 671/2003), ca doar n-o fi bula papala. Ce nu intelege dl. Mugurel (am inteles, doctor in economie) e ca hartia suporta orice, dar de la adoptare si pana la implementare, in special in domeniul fiscalitatii si administrarii fiscale, distanta e cam mare si ochiul dansului nu bate asa departe.

Reclame

2 Responses to “Impozitul pe avere. A fost odata unul pe nume Mugurel…”


  1. 1 Andrei ianuarie 15, 2010 la 7:50 AM

    Surupaceanu e un individ prieten cu Mischie si s-a remarcat ca „om de afaceri ” ce vindea statului la suprapret bunuri achizitionate mult mai ieftin . Din acest motiv are 2 dosare la DNA , intr-unul fiind in faza de judecata . Evident ca acest individ e direct interesat ca bugetul sa aiba cati mai multi bani , dar nu pentru investitii , pensii sau salarii . Intotdeauna indivizi ca Suparaceanu vor avea ce vinde statului

    PS : In mod „interesant” , desi a dat tunuri statului , individul nu are in declaratia de avere absolut nimic , e sarac lipit . Noroc de BMW-ul X5 cu care se plimba , evident nu al lui , ci a unui prieten


  1. 1 Tweets that mention Impozitul pe avere. A fost odata unul pe nume Mugurel… « Nu conteaza cat de lung ai parul -- Topsy.com Trackback pe ianuarie 16, 2010 la 12:39 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
ianuarie 2010
L M M J V S D
« dec.   feb. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blog Stats

  • 114.081 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: