Românii si inundaţiile

 După 9 zile de inundaţii, bilanţul Ministerul Internelor şi Reformei Administrative  este îngrijorător: 5 morţi, 6 judeţe şi 150 de localităţi afectate, 15.834 de persoane evacuate. Printre victime, o femeie, un tânăr şi un copil striviţi sub pământul mişcat la vale de ape, în urma prăbuşirii casei în care se adăposteau. Se cunoaşte relaţia directă dintre gradul de împădurire, riscul de inundaţii şi alunecările de teren. Nordul României este răscolit de fenomene meteo extreme şi de consecinţele exploatării fără limite a masei lemnoase.    

      Conform datelor furnizate de MIRA, inundaţiile au distrus 207 locuinţe şi au compromis 35.084 hectare teren agricol şi 3.243 hectare de păşuni şi fâneţe.

      Autorităţile au instituit situaţia de urgenţă în Moldova şi Maramureş, acestea fiind zonele cele mai afectate de apele revărsate ale Prutului şi Siretului.

      Imaginile din nordul Moldovei seamănă izbitor cu cele inregistrate în 2005. Oameni disperaţi, case distruse şi pămînt adus in aval de râurile ieşite din matcă umplu jurnalele de ştiri. După stabilizarea situaţiei se caută vinovaţi pentru bilanţul inundaţiilor şi resurse pentru reconstrucţia localităţilor distruse. Nu în mod paradoxal, fenomenele meteo extreme şi cele mai mari distrugeri se înregistrează în zonele în care defrişările au atins cote alarmante. 

      Nu mai departe de luna mai a acestui an o campanie („România, marea defrişare” – PRO TV) de constientizare a situaţiei dezastruoase în care se află pădurile Moldovei semnala în cifre absolut şocante măsura iminenţei dezastrului pe care locuitorii acestei zone îl trăiesc acum.

      Pădurile au fost tăiate ani la rând fără control. Autorităţile silvice constată că, în ultimii 17 ani, suprafaţa împădurită a României s-a redus cu circa 6%, mari distrugeri fiind semnalate în judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău. Se apreciază că, în Moldova, în ultimii 10 ani, au dispărut două hectare de pădure pe zi. Numai în judeţul Neamţ în 1999 funcţionau 350 de gatere, mai mult sau mai puţin legale! Consecinţa imediată şi manifestă a distrugerii pădurilor, este apariţia alunecărilor de teren şi eroziunea pronunţată a solului. Pe cand eram Presedintele ANAF am incercat tristetea si frustrarea cauzata de neputinta de a stopa acest fenomen in care este implicat fiecare satean, fost razes, actual traitor din alocatia copilului.

      Nu este o simplă coincidenţă că cel mai greu lovite zone de pe harta inundaţiilor sunt Moldova şi Maramureş. Dincolo de faptul că Prutul şi Siretul au atins debite record, absenţa pădurilor ca piedici naturale în calea apei, a accentuat violenţa inundaţiilor.

      În concluzie, este adevărat că fenomenele naturale au fost dure, dar nu e mai puţin adevărat că românii au deschis singuri poarta catre dezastru tăindu-şi singuri pădurile. Si nu ma refer aici la nu-stiu-ce baroni locali de nu-stiu-ce etnie care taie organizat, ci la fiecare amarastean care isi taie incet, dar sigur, craca de sub picioare. La propriu si la figurat.

Ce parere aveti?

Inconstantin, Krossfire, Lovingvama, Narcis Gavan, Piticu, Subiectiv, Visurat, Vlad Bogos, Voce

Reclame

3 Responses to “Românii si inundaţiile”


  1. 1 krossfire august 5, 2008 la 12:13 PM

    Eu am o intrebare destul de logica : Al catelea an de inundatii in care ”nu putem face nimic” este ?


  1. 1 lovingvama » Românii şi inundaţiile Trackback pe august 1, 2008 la 10:53 AM
  2. 2 Românii şi inundaţiile : INconstantIN.ro Trackback pe august 1, 2008 la 1:10 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
august 2008
L M M J V S D
« iun.   sept. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blog Stats

  • 112,606 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: